FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRANITELJI MARKAČA I ČERMAKA IZBORILI DULJI ROK ZA PRIGOVOR NA OPTUŽNICU

DEN HAAG, 24. lipnja 2004. (Hina) - Branitelji generala Mladena Markačai Ivana Čermaka u četvrtak su na statusnoj konferenciji pred Haškimsudom (ICTY) ishodili dvostruko dulji rok za podnošenje prigovora naoptužnicu od onoga koji je bio spreman odrediti predraspravni sudacKevin Parker, zahvaljujući i neizravnoj podršci tužitelja njihovuzahtjevu, što je ocijenjeno znakom dobre volje uoči novog prijedlogaza njihovo puštanje iz pritvora do početka suđenja.
DEN HAAG, 24. lipnja 2004. (Hina) - Branitelji generala Mladena Markača i Ivana Čermaka u četvrtak su na statusnoj konferenciji pred Haškim sudom (ICTY) ishodili dvostruko dulji rok za podnošenje prigovora na optužnicu od onoga koji je bio spreman odrediti predraspravni sudac Kevin Parker, zahvaljujući i neizravnoj podršci tužitelja njihovu zahtjevu, što je ocijenjeno znakom dobre volje uoči novog prijedloga za njihovo puštanje iz pritvora do početka suđenja.

Sudac Parker utvrdio je da su tužitelji do 3. lipnja dostavili braniteljima sav popratni materijal uz optužnicu, čime je po pravilima suda počeo teći jedomjesečni rok za prigovor na optužnicu. No Markačev branitelj Miroslav Šeparović je nakon dulje rasprave sa sucem uspio dokazati da rok treba računati od 16. lipnja, kada su tužitelji u pisanom obliku obavijestili obranu da su završili s dostavom materijala, što je podržao i Čermakov branitelji Čedo Prodanović.

Glavni tužitelj u predmetu Mark Ierace, kazao je kako se optužba ne protivi računanju roka od 16. lipnja.

"Danas ste imali veliki uspjeh", rekao je sudac odvjetniku Šeparoviću, utvrdivši da branitelji trebaju do 16. srpnja podnijeti prigovor na optužnicu, nakon čega, po njegovim riječima, može početi formalna priprema predmeta za suđenje.

"Argumenti su pobijedili. Nama je bilo bitno znati da su oni završili s optužujućim materijalom, kako bi znali s čime raspolažemo i koncentrirali se na daljnje pripreme. A prigovor, koji je više formalne prirode, već imamo spreman", izjavio je Šeparović nakon konferencije.

Na konferenciji je tužitelj Ierace kazao da su Markačevi branitelji "aktivirali recipročno objelodanjivanje" dokaza, što znači da i obrana i optužba može zatražiti uvid u sav dokazni materijal s kojim raspolaže druga strana i namjerava ga koristiti na suđenju, sukladno pravilima ICTY-a.

"To je na tragu naše maksimalne suradnje. Prvo je dao iskaz kao osumnjičenik, pa je slijedila dobrovoljna predaja, pa intervju u pritvoru i sada recipročno objelodanjivanje. Mi se nemamo čega bojati, ni skrivati. Tvrdimo da iz optužujućeg materijala ne proizlaze dokazi da je on kriv", kazao je Šeparović novinarima.

"To je još jedan argument za našu suradnju koji ćemo koristiti u novom zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu" dodao je. Branitelji generala Čermaka također će obavijestiti Tužiteljstvo o svojoj spremnosti za "recipročno objelodanjivanje dokaza", kazala je novinarima odvjetnica Jadranka Sloković.

Na pitanje je li nekoordiniranost dviju obrana u poduzimanju tog koraka u pozadini navodne svađe između Čermaka i Markača o kojoj je izviješteno u hrvatskom tisku, Šeparović je kazao kako je to učinjeno uz dogovor dviju obrana ali su oni o tome pismeno obavijestili tužitelje, a Čermakova obrana tek treba to učiniti.

"Sad smo bili sa svojim branjenicima i još jedanput hoću jasno i glasno reći da među njima nema nikakvog sukoba. Netko tko je dao te informacije dao ih je zlonamjerno i iz nekih drugih pobuda. Prošli put se pred puštanje iz pritvora pojavila video kazeta , a sada se pojavilo ovo. Nekome odgovora da pred odluku suda o puštanju iz pritvora radi zbrku i otežava nam situaciju", rekao je Šeparović, aludirajući na video zapis vojnog sastanka u Kninu nakon Oluje, na kojem su generali Ante Gotovina i Čermak.

On nije želio špekulirati o izvoru tih informacija, dodajući kako će se to "vrlo brzo ustanoviti".

Glede intervjua koji je Markač u pritvoru dao istražiteljima, koji je u tisku također spomenut kao mogući uzrok spora, njegov odvjetnik je kazao da se "general Markač časno ponašao, dao je iskaz o sebi i svojoj ulozi, a nikoga nije teretio ni prebacivao krivnju na druge". Dokazat ćemo da nikakvog zločinačkog pothvata nije bilo i da Markač može odgovarati samo za ponašenje i djelovanje specijalnih postrojbi MUP-a, dodao je Šeparović.

Na upit o idućim potezima u postupku, odnosno o vremenu podnošenja novog zahtjeva za privremeno puštanje na slobodu, Šeparović i drugi Markačev branitelj Goran Mikulićić su kazali kako se nadaju da će zahtjev podnijeti prije ljetna stanke u radu ICTY-a početkom kolovoza, ali da to ovisi o Tužiteljstvu i mogućim dodatnim pitanjima uz intervju koji su generali dali 15. i 16. lipnja.

Na konferenciji je bilo riječi i o zdravstvenom stanju optuženika i uvjetima u pritvoru, pri čemu je odvjetnik Prodanović kazao kako Čermak trenutno nema zdravstvenih tegoba a uvjetima je zadovoljan, dok je za Markača rečeno da i unatoč medicinskoj skrbi i terapiji ima znatnih teškoća s visokim šećerom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙