FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NORAC OPTUŽEN ZA PROGON SRBA I UBOJSTVA NAJMANJE 34 OSOBE

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Haški sud (ICTY) objavio je uutorak da je optužio hrvatskog generala Mirka Norca za zločine protivčovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekomoperacije Medački džep u rujnu 1993. godine nad srpskimstanovništvom.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Haški sud (ICTY) objavio je u utorak da je optužio hrvatskog generala Mirka Norca za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekom operacije Medački džep u rujnu 1993. godine nad srpskim stanovništvom.

"Mirko Norac, svojim je visoko rangiranim položajem pukovnika u HV-u i zapovjednika 9. Gardijske brigade HV-a i Sektora 1, od 9. do 17. rujna 1993. godine odigrao središnju ulogu u kreiranju, planiranju, naređivanju i provođenju operacije Medački džep u kojoj su počinjene ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava i zločini protiv čovječnosti".

Norca, koji je u rujnu 1993. bio zapovjednik 9. gardijske brigade HV-a, tereti se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti u pet točaka optužnice za progon, ubojstva srpskog stanovništva te pljačku i razaranje srpskih sela Divoselo, Čitluk i Počitelj u Medačkom džepu.

U optužnici se navodi da je Norac, zajedno s generalima Jankom Bobetkom i Rahimom Ademijem, planirao, poticao i počinio progon srpskih civila Medačkog džepa na rasnoj političkoj i vjerskoj osnovi. Najmanje je 29 Srba ubijeno, a drugi su teško ranjeni, kaže se u optužnici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i napominje da su mnogi od ubijenih bili žene i starci. Hrvatske se snage tereti da su također ubile najmanje pet zarobljenih srpskih vojnika.

U optužnici se navode pojedinačni slučajevi poput sakaćenja tijela ili javnog spaljivanja žive žene, te primjeri zlostavljanja odsijecanjem prstiju ili vezivanjem tijela za vozila koja su potom vučena po cesti.

Hrvatske su snage, kažu tužitelji, uništile do 164 kuće i još 148 drugih zgrada te opljačkale domove i štale, a većina tih zločina dogodila se nakon što je potpisan sporazum o prekidu vatre.

"Kao rezultat tih raširenih i sustavnih nezakonitih djela tijekom hrvatske vojne operacije, u području Medačkog džepa život više nije bio moguć. Sela su potpuno razorena čime je srpsko stanovništvo ostalo bez svojih domova i sredstava za život", kaže se u optužnici.

Haški sud prvu je optužnicu za zločine u Medačkom džepu podigao protiv generala Rahima Ademija u veljači 2001., a potom ga je pustio u Hrvatsku na slobodu do početka suđenja gdje je i danas.

Nakon Ademija za isti je zločin optužen i general Janko Bobetko u kolovozu 2002. godine, ali je postupak protiv njega Haški sud obustavio nakon njegove smrti.

Optužnicu protiv Norca potvrdio je 20. svibnja kineski sudac Liu Daqun (Daćun).

Norca su haški istražitelji ispitivali u rujnu prošle godine u svojstvu osumnjičenika za događaje u Medačkom džepu i za te je potrebe bio prebačen iz pritvora u Rijeci u zagrebački zatvor u Remetincu.

Županijski sud u Rijeci u ožujku 2003. osudio je Norca na 12 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima počinjene u 1991. na području Gospića.

On je u pritvoru u Rijeci od 21. veljače 2001. godine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙