FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ODVJETNIK OLUJIĆ IZVIJESTIO ICTY O FIZIČKOM NAPADU BLAŠKIĆA NA RAJIĆA

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Zagrebački odvjetnik Željko Olujić uponedjeljak je Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Hagu poslao pismo ukojem ga obavještava da je Tihomir Blaškić u pritvoru fizički napao iprijetio njegovom branjeniku Ivici Rajiću.
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Zagrebački odvjetnik Željko Olujić u ponedjeljak je Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Hagu poslao pismo u kojem ga obavještava da je Tihomir Blaškić u pritvoru fizički napao i prijetio njegovom branjeniku Ivici Rajiću.

U pismu, koje je Olujić proslijedio i Hini, odvjetnik ističe kako je dužan sud "obavijestiti o opasnom tjelesnom nasrtaju i ozbiljnoj prijetnji kojoj je moj klijent Ivica Rajić bio izložen u pritvoru ICTY".

Navodni napad, prema Olujićevim tvrdnjama, dogodio se u nedjelju, dok se Rajić nalazio u sportskoj dvorani pritvora. Rajiću je tad, prema Olujićevim riječima, iznenada pristupio Tihomir Blaškić i obratio mu se riječima - "Ako ja i još netko zbog tebe i tvoje priče dobijemo visoke kazne, gotov si ti i tvoja obitelj".

U pismu se dalje navodi kako Ivica Rajić, kao "žrtva lažnog iskaza i denuncijacija Tihomira Blaškića", ne razgovara s Blaškićem pa se okrenuo i nije želio s njime razgovarati.

"Na to je osjetio s leđa dva jaka udarca šakom u glavu, koje mu je zadao Tihomir Blaškić", tvrdi Olujić u pismu, navodeći kako je Blaškić pri tome prijetio kako je to "samo početak" i da su Rajića od daljnjeg napada spasili nazočni pritvorenici.

Olujić u pismu ICTY-u kaže kako je Blaškić u svojim iskazima pred tim sudom optužio cijelo vodstvo Republike Hrvatske, pri tome zlorabivši i pristrano pisanje hrvatskog tiska, dok je Rajić mirno čekao početak svojeg suđenja, a doživio je to da ga se izlaže fizičkim napadima i ozbiljnim prijetnjama.

Zbog toga Olujić u pismu od suda očekuje "brzi i djelotvornu akciju", odnosno pokretanje istrage o navodnom Blaškićevom napadu na Rajića, pokretanje stegovnog postupka i kažnjavanje napadača, te da se Rajiću ubuduće zajamči zaštita osobne sigurnosti.

U Nizozemskoj je u ponedjeljak blagdan, pa u sudu nije bilo nikoga tko bi mogao potvrditi je li Olujićevo pismo stiglo, pa tako ni navode koji se u njemu iznose.

Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo za Hinu je izjavio kako ne zna ništa o tom događaju, ali je izrazio duboku sumnju u njegovu istinitost.

"Meni to zvuči nevjerojatno, jer se general Blaškić u proteklih osam godina pokazao kao uzoran pritvorenik i po mišlljenju uprave pritvora i po tvrdnjama ostalih pritvorenika", kazao je Nobilo.

Prema njegovim riječima, Blaškić nije kofliktne naravi, a budući da mu je suđenje završeno i ostaje mu samo čekati presudu, od bilo kakvog sukoba ne bi imao nikakve koristi.

Odvjetnik Nobilo u trenutku razgovora još nije bio u mogućnosti stupiti u kontakt sa svojim branjenikom, jer je on bio u obvezatnoj šetnji, ali je najavio da će to svakako učiniti tijekom dana.

Blaškić je u pritvoru od 1. travnja 1996. godine, još uvijek bez pravomoćne presude.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda u ožujku 2000. osudilo ga je na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini u razdoblju 1992.-1994., među kojima je najteži pokolj muslimanskih stanovnika sela Ahmići 1993.

U međuvemenu je Blaškićeva obrana pronašla nove dokaze, koje je podastrijela sudu na raspravi koja je počela 8. prosinca prošle godine i na temelju kojih očekuje pravomoćnu presudu sa smanjenom zatvorskom kaznom.

Protiv Ivice Rajića, koji još čeka početak suđenja, prvu je optužnicu Haški sud podigao još u kolovozu 1995., a uhićen je gotovo osam i pol godina poslije, u travnju 2003. u Splitu. U Haag je izručen 24. lipnja iste godine, a tri dana poslije izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 6 točaka optužnice.

U drugoj, izmijenjenoj i dopunjenoj optužnici od 14. siječnja ove godine tereti ga se temeljem osobne i zapovjedne odgovornosti u pet točaka za teške povrede Ženevskih konvencija za namjerno ubijanje, nečovječno postupanje - uključujući seksualno zlostavljanje, protuzakonito zatočenje civila, prisvajanje imovine i bezobzirno uništavanje koje nije opravdano vojnom potrebom.

Optužen je da je kao zapovjednik 2. operativne skupine HVO-a 23. listopada 1993. naredio napad na civile bošnjačkog sela Stupni Do u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, a selo je razoreno. Također ga se tereti za uhićenje, zlostavljanje i nehumano zatočenje 250 Bošnjaka u Varešu u listopadu 1993.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙