FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH ĆE SUDJELOVATI NA SUMMITU NATO-a SAMO KAO GOST

SARAJEVO,17. lipnja(Hina) - Bosna i Hercegovina dobit će poziv zasudjelovanje na summitu NATO-a što će se krajem mjeseca održati uIstanbulu no izgledi da ta zemlja ovom prigodom bude pozvanapristupiti programu "Partnerstvo za mir" praktično su nikakvi,ocijenili su u četvrtak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH PaddyAshdown i dužnosnici Alijanse te Europske unije.
SARAJEVO,17. lipnja(Hina) - Bosna i Hercegovina dobit će poziv za sudjelovanje na summitu NATO-a što će se krajem mjeseca održati u Istanbulu no izgledi da ta zemlja ovom prigodom bude pozvana pristupiti programu "Partnerstvo za mir" praktično su nikakvi, ocijenili su u četvrtak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i dužnosnici Alijanse te Europske unije.

Izaslanstvo NATO-a, predvođeno zamjenikom direktora za upravljanje krizama i operacijama Robertom Serryjem te EU-a, predvođeno zamjenikom direktora za politička i vojna pitanja Pieterom Feithom, boravi u jednodnevnom posjetu BiH u sklopu priprema za summit u Istanbulu.

Nakon razgovora s članovima izaslanstva Ashdown je potvrdio kako vlasti BiH mogu očekivati poziv za sudjelovanje na summitu u Istanbulu, no ne i za priključenje "Partnerstvu za mir", jer NATO odlučno traži da se prije toga uhite najtraženiji ratni zločinci.

"Ostalo je još samo desetak dana do summita. Sat otkucava", upozorio je Ashdow istaknuvši kako bi vlasti BiH morale krajnje ozbiljno shvatiti poruku koja im je upućena jer bi primanje u "Partnerstvo" bio iznimno važan korak na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

BiH će, za sada, u Istanbulu biti predstavljena u statusu gosta na summitu.

Isti status može očekivati Srbija i Crna Gora.

Robert Serry je u Sarajevu potvrdio kako se na summitu NATO-a može očekivati donošenje službene odluke o prepuštanju sadašnje misije SFOR-a u BiH Europskoj uniji.

"Sve pripreme odvijaju se veoma dobro. U Istanbulu će biti moguće donijeti konačnu odluku (o prepuštanju mirovne misije EU)", kazao je ovaj dužnosnik NATO-a.

Pieter Feith je potvrdio kako će i budući vojni kontigent Europske unije u BiH (EUFOR) raditi na privođenju optuženih za ratne zločine iako će to biti prije svega zadaća posebnog stožera NATO-a, koji će nastaviti djelovati u toj zemlji nakon završetka misije SFOR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙