FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEOGRAD: SUĐENJE GENERALU MOMČILU PERIŠIĆU PONOVO ODGOĐENO

BEOGRAD: SUĐENJE GENERALU MOMČILU PERIŠIĆU PONOVO ODGOĐENOBEOGRAD,22. lipnja(Hina) - Suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Srbije,generalu Momčilu Perišiću, optuženom za špijunažu u korist SAD-a,ponovo je odgođeno te je zakazano za 28. srpnja, jer se u Vojnom suduu Beogradu u utorak - zbog bolesti u obitelji - nije pojavio drugioptuženi Vladan Vlajković, bivši pripadnik Vojske Jugoslavije, optuženza odavanje vojne tajne.
BEOGRAD,22. lipnja(Hina) - Suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Srbije, generalu Momčilu Perišiću, optuženom za špijunažu u korist SAD-a, ponovo je odgođeno te je zakazano za 28. srpnja, jer se u Vojnom sudu u Beogradu u utorak - zbog bolesti u obitelji - nije pojavio drugi optuženi Vladan Vlajković, bivši pripadnik Vojske Jugoslavije, optužen za odavanje vojne tajne.

Prema odluci suda, Vlajković će na suđenje 28. srpnja biti priveden.

Optuženi Vlajković je, osim za pomaganje u odavanju vojne tajne suoptuženom generalu Perišiću, optužen i za odavanje vojne tajne zbog toga što je nedavno, u knjizi "Vojna tajna" koju je izdao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, objavio zapisnike sa sjednica Generalštaba Vojske Jugoslavije održanih od 1995. do 2002. godine.

Generala Perišića, tada potpredsjednika Vlade Srbije i zastupnika u tadašnjem jugoslavenskom parlamentu u noći od 14. i 15. ožujka 2002. godine, uhitili su pripadnici Vojne kontraobaveštajne službe (KOS). Zajedno s Perišićem u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali uhićen je i službenik Veleposlanstva SAD-a u Beogradu John David Neighbour, koji je nakon nekoliko sati pušten na slobodu, te potom i povučen sa svoje dužnosti u Beogradu.

Suoptuženi Miodrag Sekulić, bivši potpukovnik Vojske Jugoslavije i Vladan Vlajković, također bivši pripadnik VJ, uhićeni su u svojim kućama iste noći te su nakon ispitivanja, kao i Perišić, pušteni.

Generalu Perišiću i ostalim optuženima dosad nije održano suđenje, jer se Perišić pozivao na zastupnički imunitet, kojega je izgubio nakon promjene delegacije u Skupštini Srbije i Crne Gore nakon parlamentarnih izbora u Srbiji krajem prošle godine.

Početak suđenja bio je prvotno zakazan za 1. lipnja kada je suđenje odgođeno za 22. lipnja, a odvjetnici optuženih su tada dali prigovor da se sudi pred nelegalnim sudom. Prema njihovu tumačenju, suđenje je nelegalno jer se odvija "pred sudom koji po Ustavu ne postoji", s obzirom na to da je Ustavna povelja, najviši pravni akt državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je zamijenila dotadašnji Ustav SR Jugoslavije, predvidjela ukidanje vojnog pravosuđa. Parlament državne zajednice, međutim, još nije donio potrebne propise kojima bi se postojeće predmete iz dotad nadležnih vojnih sudova prebacilo u nadležnost redovnih sudova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙