FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PREDIZBORNO OMEKŠAVANJE RADIKALA NIKOLIĆA

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Srbi nikada neće biti u toplim iprijateljskim odnosima s Hrvatima i Slovencima ali je gospodarskasuradnja moguća, rekao je kandidat Srpske radikalne stranke zapredsjednika SCG-a Tomislav Nikolić u razgovoru za agenciju Reuters.
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Srbi nikada neće biti u toplim i prijateljskim odnosima s Hrvatima i Slovencima ali je gospodarska suradnja moguća, rekao je kandidat Srpske radikalne stranke za predsjednika SCG-a Tomislav Nikolić u razgovoru za agenciju Reuters.

Svaki razgovor o 'velikoj Srbiji' na Balkanu zvoni na uzbunu no Nikolić kaže da na taj san ima pravo svaka nacija, piše agencija. "Moj cilj nije širenje granica Srbije, moj je cilj i san da se na Balkanu uspostavi država Srba", kaže Nikolić, ne objašnjavajući kako bi bosanski i hrvatski Srbi mogli pripasti Srbiji bez mijenjanja granica, piše Reuters. Nikolić u razgovoru za agenciju ocjenjuje i da Srbi "nikad neće biti u ljubavi i prijateljstvu s Hrvatima i Slovencima", ali dopušta da će biti gospodarske suradnje, navodi agencija.

Nikolić je potpredsjednik nacionalističke Srpske radikalne stranke koju vodi Vojislav Šešelj, koji trenutno čeka na suđenje pri haaškom sudu pred kojim je optužen za zločine u Hrvatskoj i BiH počinjene devedesetih, podsjeća Reuters. Nastojeći se približiti političkom centru, poput nacionalističkog HDZ-a u susjednoj Hrvatskoj koji se vratio na vlast pod predsjednikom vlade Ivom Sanaderom, Nikolić u srpskim predsjedničkim izborima prigušuje neke od najčešćih huškačkih retorika u stranci, no za razliku od Sanadera, koji je iz stranke uklonio visoko pozicionirane tvrdolinijaše, Nikolić nije proveo čistku i nije se otvoreno suprotstavio Šešeljevom čelništvu, piše Reuters.

"Poštivat ću svakog srbijanskog građana, ispunit ću sve međunarodne obaveze Srbije i uspostavit ću dobre odnose s državnicima Istoka i Zapada i neka tada Zapad odluči može li takva osoba biti predsjednik države ili ne", rekao je Nikolić Reutersu. "Ponašat ću se kao i svaki drugi izabrani predsjednik u drugim državama, poštivat ću ustav i zakone", rekao je Nikolić u razgovoru za Reuters.

I glede suradnje s haaškim sudom Nikolić je zauzeo mekše stajalište nego ranije govoreći da će se svatko iz njegove stranke, ako će biti optužen poput njihova predsjednika, dragovoljno predati sudu, primjećuje agencija. "No mi ne možemo Haagu izručiti one koje smo mi Srbi poslali na frontu, kojima smo zapovijedili da nas brane, mi to moramo riješiti u Srbiji", rekao je Nikolić agenciji, izražavajući nadu da će sud Ujedinjenih naroda dozvoliti suđenja pred srbijanskim sudovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙