FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJA: U PONOĆ POČINJE IZBORNA TIŠINA PRED NEDJELJNE IZBORE

BEOGRAD,10. lipnja(Hina) - U četvrtak u ponoć počinje dvodnevna izbornatišina, koja će potrajati do nedjelje 13. lipnja u 20 sati, kad sezatvaraju birališta u Srbiji, na kojima će oko 6,5 milijuna biračamoći glasati za jednog od ukupno 15 kandidata za budućeg predsjednikaSrbije.
BEOGRAD,10. lipnja(Hina) - U četvrtak u ponoć počinje dvodnevna izborna tišina, koja će potrajati do nedjelje 13. lipnja u 20 sati, kad se zatvaraju birališta u Srbiji, na kojima će oko 6,5 milijuna birača moći glasati za jednog od ukupno 15 kandidata za budućeg predsjednika Srbije.

Od ukupno 15 kandidata, prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja, tek četvorica će dobiti značajniji broj glasova: zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije i kandidat vladajuće koalicije u Srbiji Dragan Maršićanin, te biznismen Bogoljub Karić, kojem pojedine agencije predviđaju čak bolji rezultat u prvom krugu izbora od kandidata vladajuće koalicije Maršićanina.

U nedjelju, 13. lipnja, bit će otvoreno ukupno 8596 biračkih mjesta, od kojih na Kosovu 245, 33 u inozemstvu i 15 u zatvorima, ali ne i u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, gdje se niti jedan državljanin Srbije i Crne Gore nije izjasnio da želi glasati na predsjedničkim izborima.

Na ovim izborima, po prvi puta, moći će glasati i dijaspora. Za predstojeće predsjedničke izbore prijavilo se 10.020 birača iz 58 zemalja svijeta, ali glasanje će biti omogućeno samo u 17 zemalja, u kojima će biti otvorena ukupno 33 biračka mjesta, na kojima može glasati oko osam tisuća birača koji ispunjavaju uvjete i koji su se prethodno prijavili diplomatskim organima SCG u tim zemljama. Naime, pri određivanju broja biračkih mjesta, Republička izborna komisija rukovodila se propisom da na jednom biračkom mjestu može glasati najmanje sto, a najviše 2500 birača.

Kako se predviđa, pobjednik neće biti određen u prvom, već u drugom krugu, koji će se održati dva tjedna nakon prvog kruga, u nedjelju 27. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙