FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TADIĆ: EU OČEKUJE DA SRBIJA IZABERE PUT OD IZOLACIJE KA EUROPSKOJ UNIJI

BEOGRAD,22. lipnja(Hina) - Čelnici Europske unije očekuju da ćerezultat drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji biti takav da ćeSrbija krenuti od izolacije ka Europskoj uniji, izjavio je za dnevnik"Blic" od utorka predsjednički kandidat Boris Tadić, koji je uponedjeljak u Bruxellesu, u sklopu svoje predsjedničke kampanje,razgovarao o procesu pridruživanja Srbije i Crne Gore Uniji seuropskim dužnosnicima Erhardom Busekom, Janezom Potočnikom i JavieromSolanom.
BEOGRAD,22. lipnja(Hina) - Čelnici Europske unije očekuju da će rezultat drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji biti takav da će Srbija krenuti od izolacije ka Europskoj uniji, izjavio je za dnevnik "Blic" od utorka predsjednički kandidat Boris Tadić, koji je u ponedjeljak u Bruxellesu, u sklopu svoje predsjedničke kampanje, razgovarao o procesu pridruživanja Srbije i Crne Gore Uniji s europskim dužnosnicima Erhardom Busekom, Janezom Potočnikom i Javierom Solanom.

"Europska unija podržava reformske i demokratske procese u Srbiji", kazao je Tadić, naglasivši da rokovi pridruživanja Srbije i Crne Gore EU "ovise isključivo o SCG", te je, po njegovim riječima, "vrlo važno građanima objasniti kroz što su prošle zemlje koje su nedavno postale članice Unije, jer i sami kroz to moramo proći, a također je važno objasniti i poboljšanja koja su osjetili građani tih zemalja".

Kako prenosi beogradski Radio B92 u utorak, povjerenik EU za vanjsku politiku Chris Patten je, nakon razgovora s Tadićem, izjavio da je "izbor jasan: ili će Srbija postati dio EU, ili će krenuti putem Bjelorusije". Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana kazao je da je "Srbiji potreban predsjednik koji je dobar prijatelj EU i koji će biti prijatelj među prijateljima, zato što će budući predsjednik dramatično povećati šanse Srbije da postane članica EU".

Srbijanski mediji u utorak prenose i izjavu predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Petera Schiedera, koji je u ponedjeljak u Strasbourgu izjavio da bi izbori za predsjednika Srbije mogli značiti i "odluku između Europe i izolacije", a da će i on i Parlamentarna skupština VE "poštovati demokratsku volju srpskog naroda".

U drugom krugu predsjedničkih izbora, koji će se održati u nedjelju, 27. lipnja, oko 6,5 milijuna birača u Srbiji odlučivat će se između Borisa Tadića, lidera Demokratske stranke i zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke, Tomislava Nikolića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙