FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 22. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe i 63. obljetnica osnutka prve antifašističke postrojbe u tadašnjoj okupiranoj Europi - Prvog sisačkog partizanskog odreda. Prvi sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica pokraj Siska. Imao je 77 boraca koje su predvodili zapovjednik Vladimir Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 njegovih boraca. Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je, po podacima Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, sudjelovalo više od 500 tisuća hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa. U povodu Dana antifašističke borbe, danas će na Grobnicu narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoju vijence položiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, izaslanstva Hrvatskog sabora,Vlade, Saveza antifašističkih boraca, stranaka, udruga, i institucija, a vijenci će biti položeni i u na spomenik boraca Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska.

SISAK - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je sinoć u Sisku "da će država otkupiti sve tržne viškove pšenice i da će cijenom biti zadovoljni i poljoprivrednici i mlinoprerađivači". Ministarstvo ima u pripremi nekoliko modela otkupa pšenice, a na sastancima s proizvođačima i poljoprivrednicima će se doći do najboljega, rekao je Čobanković. Ministar je također rekao da "jamči da se neće praviti razlika između pšenice sa seljačkih gospodarstva i iz poduzeća".

ZAGREB - Udruga za pravnu zaštitu Juris Protecta osudila je prošlotjednu odluku Hrvatske odvjetničke komore (HOK) o povećanju odvjetničkih tarifa i pozvala sve građane da im se pridruže u prosvjedu protiv, kako kažu, zlouporabe odvjetničkog monopola. Osuđujemo odluku HOK-a od 19. lipnja 2004. kojom su cijene odvjetničkih usluga višestruko povećane, naročito onu kojom je cijena odvjetničke satnice povišena s 40 na 500 kuna, ističe u jučerašnjem priopćenju Juris Protecta. Tvrde da je način obračuna odvjetničkih usluga u Hrvatskoj jedinstven u svijetu, jer su si odvjetnici s jedne strane osigurali višestruke iznose za svaki izlazak na ročište i napisani podnesak, a s druge strane imaju neograničenu mogućnost ugovaranja udjela od dobivenog iznosa spora. Udruga Juris Protecta, koja je pozvala Vladu, Ministartsvo pravosuđa i saborske zastupnike da iniciraju donošenje zakona kojim će se što je moguće prije odrediti način obračuna i visina odvjetničkih tarifa.

ZAGREB - Predstavom "Tragedija endogonidia" talijanske kazališne družine Societas Raffaello Sanzio u Zagrebačkom kazalištu mladih večeras počinje Međunarodni festival novog kazališta Eurokaz. Na Eurokazu će nastupiti kazališta i glumačke družine iz Italije, Japana, Španjolske, Njemačke, Francuske, SAD-a i Slovenije. Na Eurokazu su zastupljeni kazalište, ples, performans i ostale srodne umjetnosti, a programski koncept naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne navike. Program Eurokaza i ove će godine biti popraćen diskusijama, okruglim stolovima, filmskim i video projekcijama, radionicama, koncertima i izložbama. Prvi Eurokaz održan je u Zagrebu 1987. kao dio kulturnog programa Univerzijade, nakon čega postaje redovita godišnja manifestacija. Na njemu je do sada nastupilo više od 300 kazališta iz cijeloga svijeta. Financiraju ga Gradski ured za kulturu Zagreba i Ministarstvo kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙