FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BISKUP KOMARICA SLUŽIO MISU U POVODU 135. OBLJETNICE SAMOSTANA 'MARIJA ZVIJEZDA'

BANJA LUKA, 21. lipnja 2004. (Hina) - Banjolučki biskup Franjo Komaricaslužio je u ponedjeljak svečanu misu u spomen na dan 21. lipnja kadaje pater Franz Pfaner prije 135 godina (1869) u Banjoj Luci utemeljiosamostan Marija Zvijezda (Maria Stern) koji pripada katoličkom reduCistercita (Trapista).
BANJA LUKA, 21. lipnja 2004. (Hina) - Banjolučki biskup Franjo Komarica služio je u ponedjeljak svečanu misu u spomen na dan 21. lipnja kada je pater Franz Pfaner prije 135 godina (1869) u Banjoj Luci utemeljio samostan Marija Zvijezda (Maria Stern) koji pripada katoličkom redu Cistercita (Trapista).

U bogoslužju su sudjelovala i tri posljednja redovnika – pateri Zvonko i Tomislav Topić i najstariji redovnik pater Anton Goričanec. U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je podsjetio da je ovaj samostan zapravo ozidao temelje modernoj, europskoj Banjoj Luci jer je ovome gradu još prije 120 godina podario elektriku i temelje industrijske modernizacije.

Trapisti su, naime, sagradili pivovaru, mlin i tvornicu tjestenine, pilane, tvornicu štofova, a iz sirarne je svakoga dana u europske dvorove i na tržište diljem svijeta odlazilo 400 kilograma glasovitog sira-trapista.

U sklopu samostana, koji je između dva svjetska rata prerastao u veliki kombinat, osnovana je bolnica, obrtnička škola, sirotište, tiskara i knjigovežnica, a knjižnica i danas posjeduje rijetke i unikatne primjerke knjiga iz 15. i 16. stoljeća.

Do Drugoga svjetskoga rata posjedi ovog samostana protezali su se na više od tisuću hektara a u jednome razdoblju tu je djelovalo čak 215 redovnika. Nakon Drugoga svjetskoga rata posjedi ovoga samostana oduzeti su u korist nove države i on je danas sveden na crkvu i omanje dvorište.

Na kraju svoje propovjedi biskup Komarica je najavio središnju proslavu 135. obljetnice samostana cistercita Marija Zvijezda koja će se odrľati 15. kolovoza, za blagdan Velike Gospe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙