FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: BEECROFT PRIZNAO SINDIKAT U REFORMI OBRAZOVANJA U BIH

MOSTAR, , 25. svibnja 2004. (Hina) - Voditelj Misije OESS-a u BiHRobert Beecroft u utorak je javno priznao kako se reforma obrazovanjau toj zemlji ne odvija očekivanom brzinom. Obrazovanje u BiH jepodijeljeno po nacionalnim kriterijima između tri konstitutivna narodapa se Misija OESS-a u posljednjih godinu dana naglašeno angažirala zapromjenu takvog školskog sustava u BiH potičući donošenje zakonakojima se zagovara uspostava zajednički
MOSTAR, , 25. svibnja 2004. (Hina) - Voditelj Misije OESS-a u BiH Robert Beecroft u utorak je javno priznao kako se reforma obrazovanja u toj zemlji ne odvija očekivanom brzinom. Obrazovanje u BiH je podijeljeno po nacionalnim kriterijima između tri konstitutivna naroda pa se Misija OESS-a u posljednjih godinu dana naglašeno angažirala za promjenu takvog školskog sustava u BiH potičući donošenje zakona kojima se zagovara uspostava zajedničkih obrazovnih standarda u BiH.

Takvim prijedlozima nezadovoljni su hrvatski , u stvari HDZ-ovi dužnosnici u tijelima vlasti u BiH koji tvrde da se Hrvate u BiH dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na Bošnjake i Srbe, te da postoji opasnost eliminiranja hrvatskog jezika iz školstva iako je hrvatski jezik Ustavom BiH zajamčen kao jedan od tri službena jezika.

Na opasnost od dovođenja Hrvata u BiH u neravnopravan položaj u aktualnoj reformi školstva više su puta upozorili i velikodostojnici Katoličke crkve u BiH.

Beecroft, koji uskoro napušta dužnost u BiH, za oproštajnog posjeta Mostaru, rekao je kako razumije strahove Hrvata u BiH u vezi školstva ali je istodobno i dodao kako u zemlji kao što je BiH "moraju postojati zajednički standardi". Beecroft se zauzeo za "izradu udžbenika na sva tri jezika (hrvatskom, srpskom i bosanskom) u cijeloj BiH uključujući i Republiku Srpsku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙