FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Marka Lukende "Presnački mučenici"

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Knjiga Marka Lukende "Presnačkimučenici", posvećena velečasnom Filipu Lukendi i redovnici CecilijiGrgić, koje su četnici mučili i zatim spalili u župnoj crkvi uPresnačama kod Banja Luke u svibnju 1995., predsatvljena je večeras uZagrebu, u crkvi Svetoga Križa.
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Knjiga Marka Lukende "Presnački mučenici", posvećena velečasnom Filipu Lukendi i redovnici Ceciliji Grgić, koje su četnici mučili i zatim spalili u župnoj crkvi u Presnačama kod Banja Luke u svibnju 1995., predsatvljena je večeras u Zagrebu, u crkvi Svetoga Križa.

"Mučenička smrt ne smije biti zaboravljena jer je ona i sol zemlje i svjetlo svijeta," rekao je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić na predstavljanju knjige.

Mučenička smrt svećenika Filipa Lukende i redovnice Cecilije Grgić plod je nepravda poslije Drugoga svjetskoga rata, politike komunističkog režima i stradanja tijekom Domovinskoga rata, rekao je kardinal Puljić.

O knjizi su govorili povjesničari Jure Krišto i Josip Jurčević, a njeno su objavljivanje pozdravili i banjolučki biskup Franjo Komarica i pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

Sestru Ceciliju Grgić, piše Marko Lukenda, četnici su odvezli u šumu, tamo je mučili i ubili, zatim je vratili u crkvu i spalili, a svećenika Filipa Lukendu mučili su i pokušali prisiliti na svetogrđe, no velečasni je to odbio, pa su ga živa spalili u župnoj crkvi u Presnačama kod Banja Luke.

"Ovo je prva povijest mučeništva jednoga svećenika i jedne redovnice iz biskupije koja je dva puta teško nastradala," rekao je povjesničar Jure Krišto i dodao kako su "četnici i partizani uništili jednu trećinu biskupije a narod poubijali i prognali."

I u Drugom je ratu bilo mučenika i mučenica, kazao je Krišto, podsjetivši kako su mučitelji prisilili majku velečasnoga Jure Gospodnetića da gleda kako joj muče i spaljuju sina. U nedavnom pak ratu, ostatak je biskupije potpuno uništen, rekao je Krišto.

Lukenda je, nastavio je Krišto, u knjizi dao opis dviju vrsta zločina. Komunistički zločin ilustriran je dokumentarnom i arhivskom građom suđenja, osude i medijskih napisa koji su poticale zločin protiv velečasnog Filipa Lukende, kazao je Krišto, ustvrdivši kako su velečasnog Filipa Lukendu još tada htjeli ubiti oni koji su mu sudili. U promijenjenim okolnostima, četnici su to i učinili, u noći s 11. na 12. svibnja 1995. godine, rekao je Krišto.

Ukoliko budemo zaboravljali svoje mučenike i povijest, opet će mo postati mučenici, rekao je povjesničar Josip Jurčević i naglasio kako smo sami suodgovorni za zlo u budućnosti. Zlo ne možemo ukinuti, ali veliki dio možemo zaobilaziti i izbjeći, rekao je Jurčević.

Marko Lukenda je filolog. Do sad je objavio više knjiga, a među njima i knjigu "Ivan Franjo Jukić".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙