FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI KATOLIČKI INTELEKTUALCI U HERCEGOVINI

MOSTAR, 27. svibnja 2004. (Hina) - Skupina intelektualaca s Katoličkogsveučilišta sv. Ivan iz Minnesote, kojeg se smatra jednim odnajuglednijih sveučilišta u SAD-u, boravila je u četvrtak uHercegovini kako bi sa mjesnim katoličkim, pravoslavnim i islamskimvjerskim vođama razgovarala o ekumenizmu i međureligijskom dijalogu.
MOSTAR, 27. svibnja 2004. (Hina) - Skupina intelektualaca s Katoličkog sveučilišta sv. Ivan iz Minnesote, kojeg se smatra jednim od najuglednijih sveučilišta u SAD-u, boravila je u četvrtak u Hercegovini kako bi sa mjesnim katoličkim, pravoslavnim i islamskim vjerskim vođama razgovarala o ekumenizmu i međureligijskom dijalogu.

Gosti iz SAD-a su odvojeno razgovarali sa biskupom mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem, muftijom mostarskim Seidom Smajkićem i igumanom u pravoslavnom manastiru Žitomislići (15-ak km južno od Mostara) Danilom Pavlovićem.

Voditelj izaslanstva američkih katoličkih intelektualaca Nicholas Hayes izjavio je nakon tih susreta da je "bošnjački glas najjači u podržavanju ideje dijaloga i pomirenja".

Hayes je istaknuo da je njega kao katolika iznenadilo što su predstavnici Katoličke crkve u Hercegovini "govorili kao da imaju povlašten položaj državne crkve". "Moj je dojam da katolici u Hercegovini smatraju da su sastavni dio Hrvatske, dok Srbi smatraju da su dio velike Srbije. Stječe se dojam da je bošnjački glas jedini koji zagovara jedinstvenu BiH", rekao je Hayes.

Više sudionika današnjih susreta s vjerskim vođama u Hercegovini izjavilo je kako su katolički intelektualci iz SAD-a u razgovorima posebice poticali vjerske vođe da se zauzmu za pomirenje katolika, pravoslavaca i muslimana u BiH. Gosti iz SAD-a također su naglašavali nužnost odvajanja vjere od politike, te se zauzimali da se vjerske vođe usredotoče na vjerska pitanja. Gosti iz SAD-a su tijekom dana posjetili i Međugorje, a večeras su otputovali u Stolac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙