FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA ĆE U 2005. PREPOLOVITI PRORAČUNSKI MANJAK

BERLIN, 21. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Njemački ministar financija HansEichel ovoga će tjedna kabinetu predati prijedlog proračuna za 2005.koji predviđa manjak upola manji od onoga u ovoj godini, kazao jejedan dužnosnik.
BERLIN, 21. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Njemački ministar financija Hans Eichel ovoga će tjedna kabinetu predati prijedlog proračuna za 2005. koji predviđa manjak upola manji od onoga u ovoj godini, kazao je jedan dužnosnik.

Savezni proračun za 2005. predviđa manjak u visini 22 milijarde eura, u usporedbi s 40,5 milijardi u tekućoj godini, kazao je isti dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Prema tome prijedlogu, koji će kabinetu biti predočen u srijedu, proračunska potrošnja za iduću godinu ukupno će iznositi 258,3 milijardi eura, ili 0,4 posto više nego u ovoj godini.

Prema pisanju njemačkih medija, Eichel u punjenju državne blagajne računa i na nekih 15 milijardi dolara od privatizacija.

Prema procjenama tamošnjeg ministarstva financija, očekuje se da će se u 2005. proračunski manjak spustiti ispod gornje granice od 3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) određene europskim paktom o stabilnosti i rastu.

To je u suprotnosti s ne baš optimističnim prošlomjesečnim izviješćem njemačke središnje banke Bundesbank da će manjak u državnom proračunu najvećeg europskog gospodarstva u ovoj godini, kao i u 2003, doseći 3,9 posto, te da će u 2005. ta zemlja premašiti dopušteni plafon treću godinu za redom.

Dođe li do toga, Njemačkoj bi Europska komisija prema uvjetima određenim Paktom mogla nametnuti visoke novčane kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙