FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF ĆE VJEROJATNO POVISITI SVOJE PROCJENE GOSPODARSKOG RASTA

MADRID, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond(MMF) vjerojatnije će povisiti nego spustiti svoje procjene globalnoggospodarskog rasta sa sadašnjih 4,6 posto, izjavio je danas izvršnidirektor te financijske institucije Rodrigo Rato.
MADRID, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) vjerojatnije će povisiti nego spustiti svoje procjene globalnog gospodarskog rasta sa sadašnjih 4,6 posto, izjavio je danas izvršni direktor te financijske institucije Rodrigo Rato.

Ranije je Rato pozvao Europsku uniju i Japan da provedu strukturalne reforme usmjerene ubrzanju rasta, te je zatražio od SAD-a da sreže svoje deficite.

"Revizija procjena gospodarskog rasta naviše mnogo je vjerojatnija nego naniže", rekao je Rato novinarima na konferenciji u znak 60. godišnjice od osnutka Bretton Woods institucija, odnosno MMF-a i Svjetske banke.

"U idućih nekoliko mjeseci očekujemo da vidimo usporavanje kineskog rasta kako bi bio održiviji u srednjem roku", izjavio je Rato.

Rato, koji je ranije ovoga mjeseca preuzeo čelnu poziciju u MMF-u, kazao je da to multinacionalno tijelo ima posebno važnu ulogu u isticanju glavnih gospodarskih izazova kojih se svijet mora dotaknuti.

"Upravo stoga, unatoč kontroverzi koju naš savjet često izazove, MMF poziva SAD, Europu i Japan da doprinesu uravnoteženijem i održivijem globalnom rastu", pozvao je. "To znači aktivnije napore SAD-a da smanji svoj deficit, dok bi Europa i Japan trebali promovirati održivi rast kroz strukturalne reforme", rekao je Rato na konferenciji koju su organizirali MMF i Bank of Spain.

SAD je u ožujku zabilježio rekordan trgovinski manjak u visini 46 milijardi američkih dolara uslijed snažnog gospodarskog rasta i skoka cijena nafte na rekordnu razinu u zadnjih 21 godinu. Ta zemlja na putu je da ove fiskalne godine dosegne rekordan godišnji proračunski manjak, unatoč tome što je on neznatno smanjen u svibnju na 62,47 milijardi dolara.

Američko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarilo snažan rast aktivnosti, po stopi od 4,4 posto na godišnjoj razini. Japan očekuje ove godine stopu rasta iznad tri posto, no još se bori s produljenom gospodarskom krizom zbog slabe osobne potrošnje.

U eurozoni je u prvom ovogodišnjem tromjesečju gospodarski rast iznosio 0,6 posto u odnosu na prethodno razdoblje, odnosno nešto iznad dva posto na godišnjoj razini. Ekonomisti i dalje pozivaju najveće europsko gospodarstvo, Njemačku da provede dalekosežnije gospodarske reforme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙