FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TROŠKOVI OLIMPIJSKIH IGARA 30 POSTO VIŠI OD PLANA

ATENA, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Troškovi Olimpijskih igara uAteni bit će 30 posto viši nego što se u početku procjenjivalo te ćedosegnuti 6,0 milijardi eura, izjavio je danas grčki ministarfinancija.
ATENA, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Troškovi Olimpijskih igara u Ateni bit će 30 posto viši nego što se u početku procjenjivalo te će dosegnuti 6,0 milijardi eura, izjavio je danas grčki ministar financija.

Konzervativna grčka vlada, koja je osvojila vlast u ožujku nakon 11 godina vladavine Socijalista, ranije je dala naslutiti da će Olimpijske igre značajno premašiti početni proračun od 4,6 milijardi eura, no nisu kazali koliki će biti konačni troškovi.

"Bit će značajnog prekoračenja u planiranim troškovima Igara. Oni će dosegnuti šest milijardi eura", kazao je ministar financija George Alogoskoufis parlamentarnom odboru.

Nakon što su prve godine priprema za Olimpijadu potrošili na sukobe i birokraciju, organizatori su pretjerali s troškovima u zadnje dvije godine radi dovršenja svih objekata, jer su izvođači radova morali organizirati rad u dvije i tri radne smjene.

Snažan rast troškova prisilio je grčku vladu da posudi više nego je planirala ove godine, kako bi do početa Igara sve bilo spremno. Grčka je čak smanjila svoju tradicionalnu visoku potrošnju na obranu kako bi imala raspoloživa sredstva za Igre.

"Prekoračenje troškova je značajno, što predstavlja znatan izazov za grčku fiskalnu politiku", kazao je jedan ekonomist koji je želio ostati neimenovan. "To smanjuje vladinu fleksibilnost u nastavljanju pro-razvojnih politika koje je obećala, poput smanjivanja poreza".

"Moram upozoriti Parlament da će biti odstupanja od ovogodišnjeg budžeta te će biti teško održati proračunski manjak ispod tri posto BDP-a", kazao je Alogoskoufis.

Europska komisija već je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što je Grčka prekršila pravilo o održavanju proračunskog manjka ispod tri posto BDP-a, te se očekuje da 24. lipnja objavi svoju preporuku o tome kako da ta zemlja smanji svoj deficit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙