FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRANITELJI TRAŽE OTPIS KREDITA IZ PROGRAMA SAMOZAPOŠLJAVANJA

SPLIT, 8. lipnja 2004. (Hina) - Ispred zgrade Županijskog poglavarstvau Splitu okupilo se danas dvadesetak razvojačenih branitelja -korisnika kredita za samozapošljavanje, koji traže, kako su rekli, uime 440 korisnika da im se taj kredit otpiše u cijelosti.
SPLIT, 8. lipnja 2004. (Hina) - Ispred zgrade Županijskog poglavarstva u Splitu okupilo se danas dvadesetak razvojačenih branitelja - korisnika kredita za samozapošljavanje, koji traže, kako su rekli, u ime 440 korisnika da im se taj kredit otpiše u cijelosti.

Dragan Laštre rekao je kako su branitelji nezadovoljni prijedlogom Ministarstva hrvatskih branitelja da im se kredit reprogramira na 20 godina te taj prijedlog u potpunosti odbacuju.

Predlažu da se otpis kredita obavi putem njihovih dionica iz Fonda za hrvatske branitelje, jer, kako su ustvrdili, golema većina korisnika kredita nema zaposlenje ni neki drugi materijalno-financijski prihod za vraćanje kredita od 92.000 kuna, koje su uzeli 1996. i 1997. godine.

Ako Vlada ne otpiše kredite na predloženi način, poručili su, doći će do nezadovoljstva i socijalnog bunta, a odgovornost za moguće neželjene posljedice snosit će sama Vlada.

U ime Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije njezin predsjednik Marin Drašković izjavio je kako su neugodno iznenađeni prijedlogom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti o reprogramu kredita. Ustvrdio je kako su razvojačeni branitelji iz tog programa odavno propali te da je jedini izlaz otpis dugovanja.

Vladu je prozvao da svojim prijedlogom ne želi preuzeti odgovornost za fijasko programa samozapošljavanja koji je sama zamislila i provela, već je očito da nudi jedino produžavanje agonije branitelja i njihovih obitelji.

To je, po njemu, ključni dokaz o pokušaju ugnjetavanja i ponižavanja razvojačenih branitelja koji su godinama zajedno sa svojim jamcima slali pisma, zahtjeve i molbe kojima su upozoravali na bezizlaznost stanja u kojemu su se našli. Upozorio je kako su pojedini korisnici zbog duga izvršili i samoubojstvo, a da zbog toga do danas nitko nije odgovarao.

Na novinarski upit što znači socijalni bunt i hoće li možda, ako Vlada ne prihvati njihov prijedlog, organizirati prosvjede, jedan od korisnika kredita odgovorio je kako se prosvjedom ne bi ništa riješilo, već da postoje pravne mogućnosti kojima se može vratiti dostojanstvo i pravo na život braniteljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙