FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: županijska udruga razvojačenih branitelja podupire Vladinu odluku o reprogramiranju vraćanja zajmova

SPLIT, 13. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska udruga razvojačenihbranitelja Domovinskog rata (HURBDR) Splitsko - dalmatinske županije,čijih je 500 članova preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR)godine 1997. dobilo zajmove za samozapošljavanje, poduprla je Vladinuodluku da se produži rok otplate tih zajmova na 20 godina, uzpetogodišnji poček.
SPLIT, 13. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata (HURBDR) Splitsko - dalmatinske županije, čijih je 500 članova preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) godine 1997. dobilo zajmove za samozapošljavanje, poduprla je Vladinu odluku da se produži rok otplate tih zajmova na 20 godina, uz petogodišnji poček.

Priopćenje, koje je potpisao predsjednik Udruge Marin Drašković, objavljeno je danas, nakon sinoćnje izvanredne sjednice vodstva. U njemu se ističe da HURBDR Splitsko-dalmatinske županije posebice zahvaljuje potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor, koja je "pokazala veliko razumijevanje prema razvojačenim pripadnicima Hrvatske vojske čija je egzistencija bila ugrožena nepovoljnim uvjetima vraćanja kredita za samozapošljavanje".

Čelništvo Udruge poručuje da Vladina odluka razvojačenim braniteljima omogućuje "predah od pet godina, s obzirom na to da prva rata kredita u iznosu od 500 kuna na naplatu dospijeva tek 31. srpnja 2009. godine."

Jedan od čelnika HURBDR Splitsko-dalmatinske županije Dragan Laštre izjavio je danas kako je to stajalište Udruge očekivano iako se razlikuje od zahtjeva koje je prije nekoliko dana poslala Vladi s prosvjeda ispred sjedišta Županijskog poglavarstva u Splitu. Tada je Udruga tražila otpis cjelokupnog duga, uz eventualno prebijanje putem dionica iz portfelja za branitelje, ne isključujući ni prosvjede kao oblik pritiska na Vladu.

Dragan Laštre je objasnio da su se branitelji korisnici zajmova dosad naslušali praznih obećanja o rješavanju njihova problema, posebice za mandata bivše Vlade, te da zato nisu vjerovali da će dobro završiti pregovori o modelu vraćanja zajmova.

No, kako je većina korisnika zajmova i dalje nezaposlena, HURBDR od Vlade zahtijeva da im u idućih pet godina pomogne pronaći posao, rekao je Dragan Laštre i dodao kako će se branitelji u to i sami aktivno uključiti. Vladi će predložiti da pokrene program "Od branitelja do graditelja" kojim bi se razvojačeni pripadnici HV-a zapošljavali na projektima obnove i izgradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙