FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI MEDIJI O HRVATSKOJ KANDIDATURI ZA EU

BERLIN, 19. lipnja 2004. (Hina) - Njemački mediji su odluku oprihvaćanju hrvatske kandidature za punopravno članstvo u Europskojuniji popratili u sjeni vijesti o prihvaćanju europskog ustava i borbeoko nasljednika predsjednika Europske komisije.
BERLIN, 19. lipnja 2004. (Hina) - Njemački mediji su odluku o prihvaćanju hrvatske kandidature za punopravno članstvo u Europskoj uniji popratili u sjeni vijesti o prihvaćanju europskog ustava i borbe oko nasljednika predsjednika Europske komisije.

Vodeći dnevni nadregionalni listovi Frankfurter Allgemeine Zeitung, Sueddeutsche Zeitung te Frankfurter Rundschau vijest o prihvaćanju hrvatske kandidature popratili su autorskim člancima dok su se ostali mediji uglavnom poslužili agencijskim izvješćima.

Frankfurter Allgemeine Zeitung izvješćuje o otvaranju vrata novom članu i primjećuje da se Hrvatska "dobro osjeća" u ulozi "balkanskog motivatora". Pružanje šanse Hrvatskoj se povezuje i sa zaključkom europskog summita o "budućnosti Zapadnog Balkana unutar Europske unije". Autor ističe i "relativno brzi" proces koji je Hrvatsku, koja se još prije nekoliko godina nalazila daleko od Europske unije doveo pred njezina sama vrata.

Frankfurter Rundschau kao jedan od najtežih zadataka u sklopu predstojećeg prilagođavanja Hrvatske europskim normamama ističe borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala te "temeljitu" reformu pravosuđa. Kao jedan od daljnjih uvjeta se spominje i "bezuvjetni" nastavak intenzivne suradnje s Haaškim tribunalom. Većina listova također navodi da je od Hrvatske priželjkivani termin primitka u Europsku uniju, 2007., više manje "nerealan". Berlinski dnevnik Tagesspiegel dodaje kako postoji mogućnost da se primitak Hrvatske uskladi s pregovorima s Turskom koja je, kako se spominje, također pokazala značajne rezultate, te navodi 2009. kao "najvjerojatniji" termin. Sueddeutsche Zeitung primjećuje da proces proširenja EU-a teče munjevitim tempom. Nepunih dva mjeseca nakon povijesnog proširenja, EU svoja vrata otvara novim članicama, zaključio je autor Sueddeutsche Zetunga, te je istovremeno izvijestio o tomu da je Sabor "neprekidnim pljeskom" pozdravio vijest iz Bruessela.

Središnja njemačka informativna emisija "Tagesschau" državne TV postaje ARD vijest o prihvaćanju Hrvatske kandidature je donijla na udarnom drugom mjestu. Slično su vijest popratile i ostale TV postaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙