FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FISCHER UVJEREN DA ĆE EUROPSKO VIJEĆE DONIJETI PRAVU ODLUKU ZA HRVATSKU

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslovaJoschka Fischer izrazio je u utorak uvjerenje da će Europsko vijećena skorašnjem summitu u Bruxellesu, imajući u vidu napredak Hrvatskena svim područjima, donijeti pozitivnu odluku glede Hrvatske kaozemlji kandidatu.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izrazio je u utorak uvjerenje da će Europsko vijeće na skorašnjem summitu u Bruxellesu, imajući u vidu napredak Hrvatske na svim područjima, donijeti pozitivnu odluku glede Hrvatske kao zemlji kandidatu.

"Hrvatska je učinila veliki napredak na području demokracije, gospodarstva ali i pomirbe...i mišljenja sam da će Europsko vijeće, polazeći od toga, donijeti pozitivnu odluku za Hrvatsku", rekao je Fischer na skupu povodom Dana hrvatske diplomacije. Pritom je naglasio da će se "Njemačka energično zalagati da Europsko vijeće donese ispravnu odluku za Hrvatsku".

Njemački šef diplomacije je također ocijenio da je napredak Hrvatske vrlo značajan i za "susjede, SCG, BiH i Kosovo".

"EU sa zabrinutošću gleda na događaje na Kosovu, i tu su nam potrebni partneri, kako oni koji su netom ušli u Uniju tako i oni koji su na tom putu", rekao je Fischer, ne propustivši još jednom poručiti kako se "Hrvatska nalazi u odlučujućoj fazi glede pristupa EU i NATO-u" te stoga mora nastaviti započetim putem.

Govoreći o brojnijoj EU, Fischer smatra da proširenje Unije ne znači samo gospodarski napredak već i političko stabiliziranje. Odagnao je svaku sumnju da bi Unija mogla nekim članicama biti više

od koristi a nekima manje.

"Razvoj EU počiva na uzajamnosti, prvi puta u povijesti ne radi se o tome da netko dobiva a drugi gubi...nazvao bih to 'win-win' situacijom", kazao je visoki njemački dužnosnik. On tvrdi da EU nikada neće imati homogenost poput SAD-a, ali da "raznolikost podrazumijeva bogatstvo" koje će od Europe učiniti prostor "osebujnosti i tolerancije". Istaknuo je da će kultura u EU biti od sve većeg, čak središnjeg značaja, najavivši, s tim u svezi, otvaranje međunarodne njemačke škole u Zagrebu već od naredne školske godine.

Osvrnuvši se na stratešku odgovornost Europe, Joschka Fischer ukazuje da "zajednička vanjska i sigurnosna politika postaju sve važnije". Europa, tvrdi Fischer, igra sve veću ulogu u miru i sigurnosti na svijetu.

"To je konzekvenca globalizacije...i Europa je spremna na nove izazove", kazao je Fischer.

U svom je govoru Fischer njemačko-hrvatske odnose ocijenio "jako dobrim", založivši se za daljnje unaprijeđenje bilateralnih odnosa.

Visoki njemački gost sastao se tijekom dana s premijerom Ivom Sanaderom, svojim kolegom Miomirom Žužulom i predsjednikom Stjepanom Mesićem. U srijedu, završnog dana boravka, Fischer će s ministrom Žužulom posjetiti Dubrovnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙