FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANSKI MEDIJI O HRVATSKOJ KANDIDATURI ZA ČLANSTVO U EU

ZAGREB, 19. lipnja 2004. (Hina) - Vodeći britanski mediji izvijestilisu u petak o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji (EU),ističući da je ona veliki poticaj ostalim zemljama u regiji.
ZAGREB, 19. lipnja 2004. (Hina) - Vodeći britanski mediji izvijestili su u petak o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji (EU), ističući da je ona veliki poticaj ostalim zemljama u regiji.

"Financial Times" prenosi da kandidatura označava prekretnicu za zemlju, koja je bila pogođena balkanskim ratovima 1990.-tih godina.

"Odluka o početku pregovora ohrabruje druge zemlje na zapadnom Balkanu da će se, ako ispune gospodarske i političke reforme i surađuju s Haškim sudom, i one približiti EU-u", piše taj ugledni britanski dnevnik.

Ključnim kriterijem za dobivanje statusa kandidata BBC smatra hrvatsku suradnju s Haškim sudom, navodeći da je "konzervativna vlada premijera Ive Sanadera unaprijedila tu suradnju predajom tribunalu osam optuženika".

Među ostalim kriterijima navodi i poboljšana manjinska prava te povratak srbijanskih izbjeglica, koje su izbjegle iz zemlje tijekom ratnih 1990.-tih godina.

"Guardian" piše da je riječ o velikoj Sanaderovom uspjehu samo šest mjeseci od preuzimanja premijerske dužnosti.

"Nakon godina blokade hrvatskih europskih ambicija, ne samo od strane Velike Britanije, Hrvati su pozvani (u EU) jer je njihova vlada predala Haškom sudu osumnjičene ratne zločince i dopustila povratak srbijanskih izbjeglica i povrat njihove imovine", kaže "Guardian".

List kao "iznenađenje" ocjenjuje promjenu politike Hrvatske Demokratke zajednice - "iste nacionalističke stranke koju je vodio pokojni predsjednik Franjo Tuđman i koja je odgovorna za teške ratne zločine počinjene 1990.-tih godina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙