FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rovinj - dobra suradnja hrvatske i slovenske policije

ROVINJ, 18. lipnja 2004. (Hina) - Policijska suradnja i potpisivanjeprotokola o provedbi hrvatsko-slovenskog sporazuma o prekograničnojpolicijskoj suradnji bili su predmet današnjeg susreta hrvatskogministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića i njegovog slovenskogkolege Rade Bohinca na Crvenom otoku blizu Rovinja.
ROVINJ, 18. lipnja 2004. (Hina) - Policijska suradnja i potpisivanje protokola o provedbi hrvatsko-slovenskog sporazuma o prekograničnoj policijskoj suradnji bili su predmet današnjeg susreta hrvatskog ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića i njegovog slovenskog kolege Rade Bohinca na Crvenom otoku blizu Rovinja.

Sporazumom između dviju vlada, potpisanim 6. studenoga 2002., predviđeno je sklapanje više protokola kojima bi se razradile odredbe sporazuma. Sukladno tomu, na današnjem sastanku ravnatelji hrvatske i slovenske policije Ivica Franić i Darko Anželj potpisali su tri protokola - Protokol o upućivanju časnika za vezu, Protokol o provedbi mješovitih ophodnji uz državnu granicu Hrvatske i Slovenije te Protokol o prelasku državnog područja druge države radi obavljanja poslova na vlastitom državnom teritoriju.

Na prigodnoj konferenciji za novinare, nakon završetka protokolarnih razgovora, ministar Mlinarić je rekao kako je riječ o tradicionalnom susretu policijskih ministara dviju država, s tom razlikom što je od zadnjeg susreta Slovenija postala punopravnom članicom EU-a, a Hrvatska je upravo na današnji dan postala kandidatkinjom za članstvo. Taj je događaj na Crvenom otoku popraćen ispijanjem pjenušca, pljeskom te čestitkama slovenske diplomacije i policije hrvatskim kolegama.

Po riječima ministra Mlinarića, dogovorena je policijska suradnja Hrvatske i Slovenije, kako bi se tijekom ove sezone na graničnim prijelazima osigurala maksimalna protočnost turista i vozila.

Mlinarić je također naglasio važnost slanja časnika za vezu i mješovitih ophodnji, u ovom slučaju hrvatsko-slovenskih, uz granicu dviju država, što smatra presudnim preduvjetom u borbi protiv međunarodnog terorizma, kriminala i ilegalnih imigracija.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Rade Bohinc sprječavanje ilegalnih imigracija smatra prioritetnim zadatkom jer su ilegalni ulasci u Sloveniju ove godine povećani za 25 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, s time što su ilegalne imigracije, kaže on, iz Hrvatske u Sloveniju povećane za više od 40 posto. Istaknuo je kako masovni ilegalni prelasci iz Srbije i Crne Gore u Hrvatsku utječu na porast broja ilegalnih imigracija u Sloveniju i Europu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućoj "vrućoj jeseni" koju su najavili hrvatski ribari na nedavnom prosvjedu u Umagu, nezadovoljni odgodom primjene proglašenja ribolovno-ekološke zone u Jadranu, Mlinarić je rekao kako "vruće jeseni" neće biti jer ona ne odgovara ni hrvatskoj, kao ni slovenskoj strani.

"Sve ćemo poduzeti kako bismo izbjegli incidentne situacije i s hrvatske, kao i sa slovenske strane. Treba izbjegavati intervencije koje bi mogle dovesti do incidenata, primjerice plovidbu patrolnih čamaca u spornim zonama", poručio je Mlinarić.

Na novinarski upit o uvođenju posebnog traka za hrvatske državljane na graničnim prijelazima, Mlinarić je kazao kako se razgovara o mogućnosti uvođenja čak i više posebnih trakova, jer hrvatski državljani ostvaruju čak 90 posto prijelaza preko hrvatsko-slovenske granice. U suprotnom, kaže Mlinarić, na jednom bi se traku stvarale nesnosne gužve, poglavito tijekom sezone.

Sastanku su bili nazočni i hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Peter Bekeš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙