FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIVŠI PREDSJEDNIK UPRAVE VJESNIKA BOŽIČEVIĆ OSUMNJIČEN ZA ZLOUPORABE "TEŠKE" VIŠE OD TRI MILIJUNA KUNA

ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Bivši predsjednik Uprave Vjesnika IvanBožičević i još jedna nepoznata osoba osumnjičeni su za višezlouporaba kojima je Vjesnik navodno oštećen za više od 3,2 milijunakuna, izvijestila je danas zagrebačka policija.
ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Bivši predsjednik Uprave Vjesnika Ivan Božičević i još jedna nepoznata osoba osumnjičeni su za više zlouporaba kojima je Vjesnik navodno oštećen za više od 3,2 milijuna kuna, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Ne otkrivajući identitet dvojice osumnjičenika policija je izvijestila da se obojica terete za dvije zloporabe položaja i ovlasti, zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanje štetnog ugovora.

Od izvora bliskog policiji koji nije želio biti imenovan doznaje se da je riječ o Ivanu Božičeviću koji je bio predsjednik Uprave Vjesnika od srpnja 1997. do ožujka 2000. i 47-godišnjem Z.L. Protiv njih je, tvrdi isti izvor, u kolovozu prošle godine kaznenu prijavu zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu podnio donedavni predsjednik Uprave Vjesnika Rikard Pompe.

Božičevića se sumnjiči da je bez znanja i odluke Nadzornog odbora i Glavne skupštine društva Vjesnik krajem 1999. sačinio ugovor o prijenosu vlasništva Vjesnik-pressa na drugoosumnjičenog za više od 1,5 milijuna kuna. Vjesnik-press je bilo društvo vlasnički povezano s Vjesnikom, a na njegovom čelu je bio Božičević.

Policija sumnja da je 1,5 milijuna kuna krajem veljače 2000., dakle uoči Božičevićeve smjene, između njega i drugoosumnjičenog fiktivno prebijeno Ugovorom o dugoročnom kreditu i Ugovorom o poslovnoj marketinškoj suradnji na način da se iznos anuiteta kredita prebija s paušalnim iznosom marketinške suradnje. U policiji tvrde da ta suradnja nije postojala, niti o njoj postoji dokumentacija.

Božičevića se sumnjiči i za sklapanje štetnog ugovora od siječnja 2000. kojim regulira poslovni odnos između Vjesnika i "ZL studia" vezano za primanje i objavljivanje oglasa za potrebe sudskog registra trgovačkih sudova u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Bjelovaru. Po tom ugovoru "ZL studio" je obavljao prijepis oglasa, korekturu, lekturu i grafičku obradu za iznos od 15 posto agencijskog rabata po objavljenom oglasu. O tome su izdane fakture za razdoblje od veljače 2000. do srpnja 2001. u iznosu većem od 1,15 milijuna kuna u korist "ZL studia".

U policiji tvrde da je Božičević znao da je ugovor štetan za Vjesnik i da je donesen protivno Statutu društva i odluci Nadzornog odbora jer je i sam Vjesnik bio registriran za poslova reklamiranja, propagande, izdavačke i tiskarske djelatnosti.

Bivšeg predsjednika Vjesnikove uprave sumnjiči se i da je u studenom 1999. potpisao ugovor o izradi elaborata "Komunikacijska-marketinška strategija djelovanja dnevnog lista Vjesnika u predizborno-izbornoj kampanji za izbor predsjednika RH" s tvrtkom BEMAX, čije je bio suvlasnik. Vjesnik-press je BEMAX-u za elaborat navodno isplatio 364 tisuće kuna, a u policiji kažu da uopće nema dokaza da je elaborat i izrađen, niti ga je Vjesnik koristio.

Dvojicu osumnjičenika tereti se i da su u ožujku 1999. sklopili Ugovor o koordinaciji i nadzoru radova u prostorijama društva Vjesnik-press na osnovu kojega je drugoosumnjičenom povjerena koordinacija i nadzor radova uz mjesečnu naknadu od 2.500 tadašnjih njemačkim maraka. Drugoosumnjičenom je za te usluge navodno isplaćeno 220 tisuća kuna, iako je, kažu u policiji, ugovorom utvrđen iznos od 58 tisuća kuna, pa je tako Vjesnik-press oštećen za 162 tisuće kuna.

Policija je o rezultatima kriminalističke obrade izvijestila zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙