FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO PONOVNO SUOČEN S IRAČKIM PITANJEM

BRUXELLES, 11. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Nepuna tri tjedna prijeNATO-ova susreta na vrhu Amerikanci pojačavaju pritisak kako biSjevernoatlantski savez, makar i skromno, ponio breme stabilizacijeIraka, ali su njihovi partneri, napose Francuzi, u najmanju rukusuzdržani.
BRUXELLES, 11. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Nepuna tri tjedna prije NATO-ova susreta na vrhu Amerikanci pojačavaju pritisak kako bi Sjevernoatlantski savez, makar i skromno, ponio breme stabilizacije Iraka, ali su njihovi partneri, napose Francuzi, u najmanju ruku suzdržani.

U petak je iz NATO-ova sjedišta priopćeno da se s približavanjem summita čelnika Saveza 28. i 29. lipnja u Istanbulu očekuje "ubrzavanje pregovora, barem na neslužbenoj razini" o prijedlogu američkog predsjednika Georgea W. Busha da organizacija pomogne u sastavljanju buduće iračke vojske.

"Zacijelo će se prije Istanbula naširoko raspravljati o tom pitanju", kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Čini se malo vjerojatno da će se na istanbulskom summitu donijeti konkretne odluke o proširenoj ulozi NATO-a u Iraku, jer se ocjenjuje da je taj susret vremenski preblizu prijenosu ovlasti na Iračane 30. lipnja, ističe diplomatski izvor.

Najvjerojatnije je da će se na summitu donijeti "politička deklaracija" koja će ostaviti otvorena vrata NATO-ovu posredovanju u Iraku, dodao je.

U četvrtak, na susretu na vrhu G8 u SAD-u, predsjednik Bush je izjavio da ne očekuje vojno pojačanje u Iraku iz zemalja NATO-a, među kojima je njih 16 od 26 već poslalo svoje postrojbe.

Povrh toga, zemlje NATO-a koje su se lani usprotivile iračkom ratu, poput Francuske i Njemačke, odlučno su odbacile mogućnost slanja vojnika u Irak.

Uz obučavanje časnika iračke vojske - gdje NATO raspolaže sigurnim iskustvom - spominje se mogućnost da NATO preuzme zapovijedanje međunarodnom divizijom koju predvodi Poljska na jugu Iraka.

NATO bi također mogao, kao što su nedavno natuknuli američki čelnici, nadzirati iračke granice izviđačkim zrakoplovima tipa Awacs.

NATO se trenutačno ograničio na logističku potporu Poljskoj u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙