FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: PRIBLIŽAVANJEM EUROPI HRVATSKA NE BJEŽI IZ REGIJE (DUŽA)

TIRANA, 5. lipnja 2004. (Hina) - Približavanjem Europi Hrvatska neželi pobjeći iz regije, izjavio je u subotu u Tirani hrvatski premijerIvo Sanader.
TIRANA, 5. lipnja 2004. (Hina) - Približavanjem Europi Hrvatska ne želi pobjeći iz regije, izjavio je u subotu u Tirani hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Bez obzira što Hrvatska ide brže, ne želimo zatvarati oči da smo u ovom djelu Europe", rekao je Sanader, nakon sastanka s albanskim i bosansko-hercegovačkim premijerima.

Predsjednik hrvatske Vlade je s domaćinom Fatosom Nanom i predsjedateljem ministarskog vijeća BiH Adnanom Terzićem razgovarao o regionalnoj suradnji i euroatlantskim integracijama.

Na uobičajeni radni sastanak regionalnih čelnika zbog zdravstvenih problema nisu doputovali iz SCG-a predsjednik Svetozar Marović, kao ni makedonski premijer Hari Kostov koji je imao poteškoće s polijetanjem službenog zrakoplova.

Trojica premijera zauzela su se za jačanje reigonalne suradnje koju smatraju vrlo važnom za ostvarenje zajedničkih ciljeva: članstvu u EU i NATO-u.

Pozdravili su i pozitivni avis Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi za članstvo i pozvali čelnike Unije da na lipanjskom summitu odobre Hrvatskoj status kandidata i odrede datum za početak pregovora.

"Hrvatska je stabilna država i tu stabilnost želimo izvoziti", naglasio je premijer Sanader, a Terzić i Nano da hrvatski primjer pruža perspektivu ulaska u EU i njihovim zemljama.

Trojica čelnika ponovila su i predanost ulasku u NATO savez. Albanija i Hrvatska koje su uz Makedoniju članice Akcijskog plana za članstvo, očekuju od summita u Istanbulu vrlo jasnu perspektivu priključenja savezu, a BiH se nada ulasku u Program "Partnerstvo za mir".

"Očekujemo vrlo jasan tekst o Hrvatskoj", rekao je Sanader govoreći o sastanku na vrhu NATO-a, koncem lipnja u Istanbulu. "Uvjeren sam da Hrvatska kao i u slučaju EU-a može ići vlastitim putem, ali i pomagati drugima", dodao je.

Terzić se nada da će NATO prepoznati sve napore i reforme koje je BiH do sad učinila i shvatiti da je "tanka nit između dobre i loše odluke". "Loša odluka je kada ne bi ušli u Partnerstvo za mir", rekao je Terzić i dodao da će do summita pokušati promjeniti stajališta nekih članica NATO-a.

Nakon sastanka u Tirani trojica premijera otputovali su u grad Drač na Jadranskoj obali gdje su se sastali s predsjednikom Albanije Alfredom Moisiuom. Potom helekopterima NATO-a putuju u grad Sarandu na jugu zemlje u obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti.

Boravak premijera Sanadera u Albaniji završava u nedjelju posjetom Skadru i antičkom gradu Butrintu gdje će zasaditi stablo masline kao simbol mira i prijateljstva između dviju zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙