FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S. Letica kao primjer sukoba interesa naveo da je Mesićeva kći doktorirala pred očevim savjetnikom

ZAGREB,16. lipnja(Hina) - Nedopustivim sukobom interesa, HSP-ovacSlaven Letica danas je u Hrvatskom saboru ocijenio 'obranu' doktorataSaše Mesić, kćeri predsjednika države, pred mentorom Esadom Prohićem,Mesićevim savjetnikom.
ZAGREB,16. lipnja(Hina) - Nedopustivim sukobom interesa, HSP-ovac Slaven Letica danas je u Hrvatskom saboru ocijenio 'obranu' doktorata Saše Mesić, kćeri predsjednika države, pred mentorom Esadom Prohićem, Mesićevim savjetnikom.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa neće imati smisla sve dok se ne onemoguće takvi slučajevi, rekao je Letica u raspravi o izmjenama tog Zakona, koje naziva antiteorijskim i antiintelektualnim.

Treba, rekao je,, imati političke volje uhvatiti se u koštac sa suzbijanjem korupcije i sukoba interesa, a ne dozvoliti da ministar pokrene gradnju autoceste i POS i posao odrade njegove tvrtke.

Damir Kajin (IDS) zauzeo se da se sukobom interesa definiraju slučajevi kada na javnim natječajima poslove za državu dobivaju tvrtke u kojima dužnosnici imaju dionice.

"Ne smijemo to dopustiti jer će se javni život podrediti interesu privatizacijskih oligarha i postati jadni život", dodao je.

SDP-ovac Josip Leko kazao je da zakon više skriva nego omogućava sprječavanje sukoba interesa, jer, kako kaže, ne određuje kakav je to slučaj kada dužnosnik iskoristi svoj utjecaj da bi, na štetu javnog interesa, nekoga doveo u povoljniji položaj.

Protiv je da članovi Povjerenstva koji nisu zastupnici imaju imunitet, te da Povjerenstvo utvrđuje i odgovornost predsjednika države za sukob interesa. Tada bi, kaže, morali mijenjati Ustav.

Dragutin Lesar (HNS/PGS) predlože da se zabrana zadržavanja darova vrednijih od 500 kuna 'protegne' i na dužnosnicima bliske osobe.

Zastupničke je kritike 'pobralo' i samo Povjerenestvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Letica prosuđuje da je "osuđeno na smrt" jer u njemu nema inicijatora i autora zakona - Tončija Tadića, a Jozo Radoš (Libra) tvrdi da je Povjerenstvo, po definiciji, u sukobu interesa.

Povjerenstvo, kaže, ne bi smjelo voditi javnu 'političku misu', a mora to činiti jer ga javnost pritišće, osim toga njegovi su članovi zastupnici, koji su 'pod pritiskom' svojih klubova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙