FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUBAŠIĆ: U HRVATSKOJ GODIŠNJE DO 300 TISUĆA TONA OPASNOG INDUSTRIJSKOG OTPADA

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - U Republici Hrvatskoj godišnje seproizvede 200 do 300 tisuća tona opasnog industrijskog otpada,procjena je ravnatelja Agencije za posebni otpad Damira Subašićaiznesena na današnjem stručnom skupu "Gospodarenje industrijskimotpadom" u organizaciji tvrtke Lura.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - U Republici Hrvatskoj godišnje se proizvede 200 do 300 tisuća tona opasnog industrijskog otpada, procjena je ravnatelja Agencije za posebni otpad Damira Subašića iznesena na današnjem stručnom skupu "Gospodarenje industrijskim otpadom" u organizaciji tvrtke Lura.

Subašić tvrdi da službeni podatak o 60 tisuća tona takva otpada godišnje nije točan, te da ne postoji korektna evidencija opasnog industrijskog otpada. Veliki je problem, kaže Subašić, zbrinjavanje opasnog industrijskog otpada, koje je dodatno otežano zaustavljanjem rada spalionice PUTO nakon požara u tom pogonu. Po njegovim riječima, jedino primjereno rješenje za takav otpad je njegov izvoz, a kako je izvijestio, vrijednost nagorenog i izgorenog otpada iz PUTO-a koji se izvozi u München je 6 do 7 milijuna kuna.

Uz problem obrade, Subašić je istaknuo i poteškoće u odlaganju otpada i to prvenstveno zbog toga što Hrvatska nema nijedno odlagalište opasnog otpada, a planove Vlade da taj problem riješi do listopada ove godine ocijenio je posve nerealnim.

Pomoćnik ministra poljoprivrede u Upravi za veterinarstvo Mate Brstilo pak, kaže da samo količina evidentiranog opasnog otpada životinjskog porijekla u Hrvatskoj godišnje iznosi 60 tisuća tona, dok je otpad koji nastaje klanjem 700 tisuća svinja godišnje na privatnim gazdinstvima neevidentiran i neprimjereno zbrinut.

Po riječima državne tajnice u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marije Pejčinović Bulić, najveći izazov koji pred Hrvatskom stoji tijekom procesa priključenja Europskoj uniji, upravo je prilagodba zakonodavstva na području zaštite okoliša, na koji se odnosi gotovo jedna trećina zajedničkih pravnih stečevina EU-a koje u svoje zakonodavstvo mora uklopiti svaka zemlja kandidat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙