FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana Hrvatsko-štajerska kooperacijska burza o zaštiti okoliša

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)danas je održana Hrvatsko-štajerska kooperacijska burza o zaštitiokoliša koja je na individualnim poslovnim razgovorima okupila više odsto hrvatskih i austrijskih tvrtki, obrtnika i institucija s područjazbrinjavanja i uklanjanja otpada te energetike.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) danas je održana Hrvatsko-štajerska kooperacijska burza o zaštiti okoliša koja je na individualnim poslovnim razgovorima okupila više od sto hrvatskih i austrijskih tvrtki, obrtnika i institucija s područja zbrinjavanja i uklanjanja otpada te energetike.

Otvarajući skup, direktor Sektora za industriju pri HGK Miljenko Babić rekao je kako se Hrvatska susreće s velikim problemima u zbrinjavanju komunalnog otpada te da gotovo i nema rješenje za opasni otpad, dok istodobno mogućnosti njihovog korištenja kao izvora energije nisu uopće iskorištene.

Današnja bi burza stoga trebala poslužiti dogovoru oko prijenosa znanja, mogućnosti stvaranja zajedničkih tvrtki ili pak nastupa na trećim tržištima hrvatskih i austrijskih tvrtki, koje su i do sada bile jedan od najznačajnijih gospodarskih partnera Hrvatskoj, kazao je Babić.

Naime, iz Austrije je u razdoblju od 1993. do 2003. godine gotovo 25 posto ukupnih izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku, a ta zemlja spada i među najznačajnije hrvatske vanjskotrgovinske partnere, naglasio je Babić.

Tako je samo prošle godine u tu zemlju izvezeno hrvatskih roba za 480 milijuna dolara, dok je uvoz iz Austrije iznosio 940 milijuna dolara. Pritom su i izvoz i uvoz u odnosu na prethodnu godinu povećani za više od 30 posto.

Kooperacijsku burzu o zaštiti okoliša organizirala je HGK u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatsko-austrijskom trgovinskom komorom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U razgovorima s gotovo 30 predstavnika potencijalnih austrijskih partnera s hrvatske je strane sudjelovalo 80-ak tvrtki, obrtnika i institucija, poput Čistoće, Dalekovoda, Elke, Energetskog instituta Hrvoje Požar, HBOR-a, HEP-a, IKOM-a, Petrokemije, Unijapapira i Zrinjevca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙