FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: VELIKA ULAGANJA U RAFINERIJE I ZBOG ZAŠTITE OKOLIŠA

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Velika ulaganja Ine u njene dvijerafinerije, u Rijeci i Sisku, koja se do 2008. procjenjuju na 650milijuna dolara, usmjerena su proizvodnji kvalitetnijih goriva, aznačajne bi efekte trebalo imati i na zaštitu okoliša, istaknuto je nadanašnjem prigodnom obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša uIni.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Velika ulaganja Ine u njene dvije rafinerije, u Rijeci i Sisku, koja se do 2008. procjenjuju na 650 milijuna dolara, usmjerena su proizvodnji kvalitetnijih goriva, a značajne bi efekte trebalo imati i na zaštitu okoliša, istaknuto je na današnjem prigodnom obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša u Ini.

Po riječima direktorice Inina Sektora zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Anđelke Bedrice, Inini troškovi, odnosno obveze za zaštitu okoliša godišnje iznose oko 140 do 145 milijuna kuna.

Tako je npr. sisačka Rafinerija za naknade, koncesije, analitičke usluge i čišćenja u prošloj godini izdvojila ukupno 10 milijuna kuna.

Od ukupnih pak Ininih prošlogodišnjih investicija od oko dvije milijarde kuna, na u projekte zaštite okoliša u rafinerijama, naftnim i plinskim poljima izdvojeno je 290 milijuna kuna, kazala je Bedrica.

Projekti zaštite okoliša u Ini financiraju se i kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Riječ je o ukupno 17 projekata, u rafinerijama Sisak i Rijeka, Mazivima Rijeka i Naftaplinu. Tako se npr. u riječkoj rafineriji financira sedam projekata, a u Naftaplinu realiziraju četiri, među kojima i projekt pokretnog postrojenja za zbrinjavanje otpada utiskivanjem u duboke bušotine.

U Ini poseban značaj daju modernizaciji dviju rafinerija, u što se u razdoblju 2004.-2008. planira uložiti 650 milijuna dolara, a koje bi nakon toga proizvodile derivate koji u potpunosti zadovoljavaju europske standarde.

Potrebno je uvoditi europske standarde i treba ih usvajati postupno kako bi se tehnologija mogla prilagoditi tim zahtjevima, poručio je predsjednik Inine Uprave Tomislav Dragičević.

Značajan efekt modernizacija bi trebala imati i na zaštitu okoliša. Tako se npr. kao efekt modernizacije sisačke rafinerije, i uz očekivano povećanje prerade nafte sa 2 na 3,2 milijuna tona godišnje, očekuje smanjenje emisije sumpornog dioksida za 3 posto u odnosu na sadašnju razinu, smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 15 posto, zbrinjavanje opasnog otpada, ističu iz Ine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙