FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MAĐARSKA I SLOVAČKA RIJEŠILE DUGOTRAJNI SPOR OKO BRANDA TOKAJ

BRUXELLES, 16. lipnja 2004. (Hina/MTI) - Mađarska i Slovačka riješilesu dugotrajni nesporazum oko vina Tokaj, pod pokroviteljstvom Europskekomisije.
BRUXELLES, 16. lipnja 2004. (Hina/MTI) - Mađarska i Slovačka riješile su dugotrajni nesporazum oko vina Tokaj, pod pokroviteljstvom Europske komisije.

Dužnosnici Komisije održali su nekoliko bilateralnih sastanaka s predstavnicima dviju država u proteklih nekoliko tjedana, te finalizirali sporazum na sastanku na kojem su bile prisutne sve tri zainteresirane strane. Na temelju toga, mađarski ministar poljoprivrede Imre Nemeth i njegov slovački kolega Zsolt Simon potpisali su početkom tjedna sporazum.

Njime se utire put da obje zemlje jedinstveno primjenjuju zajedničke regulacije za Tokaj ime, zaštićenu robnu marku, koje se odnose na određene zahtjeve za kvalitetom, procedure proizvodnje vina i označavanje.

Dugotrajna kontroverza između tih dviju zemalja potekla je iz činjenice da je Mađarska htjela monopolizirati uporabu imena Tokaj, te postići taj cilj potpisivanjem ugovora o zaštiti porijekla vina s EU još 1993. S druge strane, Slovačka je isticala da se Tokaj vino proizvodi i s njezine strane granice, a zakon o vinu iz 1908. eksplicitno navodi tri sela sada smještena u Slovačkoj kao dio vinske regije Tokaj-Hegyalja.

Ta regija na sjeveroistoku Mađarske poznata je po izvrsnim vinima već nekoliko stoljeća. Po mirovnom sporazumu potpisanom u Versaillesu 1920. ta regija razdijeljena je tako da je jedan dio pripao tadašnjoj Čehoslovačkoj. Slovačka, koja se odvojila od Češke 1993, počela je prodavati ta vina pod brandom Tokaji.

Mađarska je kasnije odustala od svojih zahtjeva da se ime Tokaj koristi samo za mađarska vina, te je pristala da i Slovaci mogu koristiti to ime, uz uvjet da Slovačka mora primjenjivati ista pravila kao i Mađarska te da proizvodi moraju odgovarati mađarskom standardu kvalitete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙