FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ZA POSTUPNO POVEĆANJE SUBVENCIJA RUMUNJSKOJ I BUGARSKOJ

BRUXELLES, 18. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Poljoprivrednici uRumunjskoj i Bugarskoj, dvije države koje se u idućem krugu proširenjapriključuju Europskoj uniji (EU), od 2007. bi trebale dobivatipostupno veće poljoprivredne subvencije, prijedlog je Europskekomisije.
BRUXELLES, 18. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Poljoprivrednici u Rumunjskoj i Bugarskoj, dvije države koje se u idućem krugu proširenja priključuju Europskoj uniji (EU), od 2007. bi trebale dobivati postupno veće poljoprivredne subvencije, prijedlog je Europske komisije.

Izravna plaćanja iz EU proračuna poljoprivrednicima u obje zemlje trebala bi biti u visini 25 posto onoga što su primali poljoprivrednici u EU prije njezina proširenja ovoga mjeseca.

Shema postupnog povećanja subvencija primjenjivala bi se 10 godina, a nakon toga bi spomenute zemlje dobile pune poljoprivredne subvencije. Ta shema u potpunosti je jednaka postupnom povećanju subvencija u zemljama koje su se ovoga mjeseca priključile EU.

"EU smatra da izravna plaćanja treba postupno uvoditi u razdoblju od 10 godina", stoji u prijedlogu Komisije.

Po sporazumu postignutom u Kopenhagenu u prosincu 2002., EU će subvencionirati poljoprivrednike novih članica ove godine u visini 25 posto, iduće 30, te u 2006. sa 35 posto punog iznosa subvencija. Dužnosnici EU isticali su tijekom tih pregovora da poljoprivrednici novih članica imaju nižu troškovnu bazu, pa bi više subvencije bile disproporcionalne.

O najnovijem prijedlogu Komisije raspravljat će ministri 25 zemalja članica EU, a konačni sporazum mogao bi se postići ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙