FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba slika i crteža Ferdinanda Hodlera iz zbirke Umjetničke galerije BiH

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Izložbu slika i crteža švicarskogslikara Ferdinanda Hodlera, iz zbirke Umjetničke galerije Bosne iHercegovine (BiH), otvorio je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt(MUO) veleposlanik BiH u Republici Hrvatskoj Zlatko Dizdarević.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Izložbu slika i crteža švicarskog slikara Ferdinanda Hodlera, iz zbirke Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine (BiH), otvorio je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) veleposlanik BiH u Republici Hrvatskoj Zlatko Dizdarević.

Više od 120 djela - slika i crteža toga velikog švicarskog secesijskog majstora i jednoga od najznačajnijih europskih umjetnika s prijelaza 19. u 20. stoljeće, izloženo je u Muzeju za umjetnost i obrt MUO, u kojemu je nedavno zatvorena velika izložba "Secesija u Hrvatskoj" a koja je, rekao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović "jako senzibilizirala javnost za razdoblje u kojemu nastaje značajan dio Hodlerova opusa".

Ferdinand Hodler je znatno utjecao na niz ključnih umjetnika bečke secesije, ali i na cijeli niz hrvatskih umjetnika, među kojima i na Ivana Meštrovića, Ljubu Babića, a posebice na Jozu Kljakovića.

Također Hodler je bitno utjecao i na hrvatskoga i bosansko-hercegovačkoga slikara Gabrijela Jurkića, što je posebice vidljivo u njegovu pejsažnu slikarstvu, rekao je ravnatelj MUO-a Gašparović.

Direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović istaknula je veliku vrijednost Zbirke Hodlerovih djela, ali i podsjetila da su na samome početku rata u Sarajevu iz Umjetničke galerije otuđene dvije vrijedne Hodlerove slike - Autoportret i Noć na jezeru, uz još 46 vrijednih ikona te tri iluminirana rukopisa.

Gospođa Husedžinović istaknula je i veliku skrb koju je za Zbirku iskazala švicarska Vlada odmah po završetku rata u Sarajevu, jer je zahvaljujući njihovoj velikoj donaciji Umjetnička galerija bila prva umjetnička ustanova u Sarajevu koja je u potpunosti obnovljena.

Izrazila je i nadu da će izložba Ferdinanda Hodlera biti početak suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Umjetničke galerije BiH u novim okolnostima - odnosno početak međunarodne suradnje budući da su, kako je kazala, te dvije umjetničke ustanove dobru surađivale i u bivšoj zajedničkoj državi.

Veleposlanik Dizdarević izrazio je nadu da će i izložba radova Ferdinanda Hodlera biti tako posjećena u MUO kao i izložba "Secesija u Hrvatskoj".

Istaknuo je i da umjetnička djela dobivaju na važnosti kad "prelaze" granice u kojima su nastajala i u kojima se čuvaju a time zapravo i pomažu njihovu otvaranju.

Umjetnička galerija BiH vlasnik je zbirke crteža i slika Ferdinanda Hodlera od 1983.

Prvotni vlasnik Zbirke bila je Jeanne Charles-Cerani-Ćišić koja je bila čest Hodlerov model.

U Zbirci su Hodlerovi radovi iz razdoblja od 1874. do 1916. , a do sada su bili izloženi u Švicarskoj, Austriji i Sloveniji.

Otvaranju izložbe nazočio je i švicarski veleposlanik u Hrvatskoj Marcus Kaiser.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙