FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VUKOVAR: Izložba "Vučedolski hromi bog, zašto svi metalurški bogovi šepaju"

VUKOVAR, 1. lipnja 2004. (Hina) - U dvorcu Eltz večeras je otvorenaizložba "Vučedolski hromi bog, zašto svi metalurški bogovi šepaju"autora dr. Aleksandra Durmana, koji više od 20 godina provodiarheološka iskapanja na Vučedolu nedaleko od Vukovara.
VUKOVAR, 1. lipnja 2004. (Hina) - U dvorcu Eltz večeras je otvorena izložba "Vučedolski hromi bog, zašto svi metalurški bogovi šepaju" autora dr. Aleksandra Durmana, koji više od 20 godina provodi arheološka iskapanja na Vučedolu nedaleko od Vukovara.

Taj arheološki prapovijesni lokalitet prije pet tisuća godina naseljavale su skupine indoeuropskih naroda sa središtem upravo u Vučedolu, po kojemu je dobila ime cijela ta kultura koja se poslije proširila na deset srednjoeuropskih i istočnoeuropskih država.

"Želim pokazati da se s arheološkim nalazima s Vučedola, koji se istražuje više od 100 godina, možemo uključiti u svjetske tokove, te da dio Europe s vučedolskom kulturom nosi obilježja iste vrijednosti kao i stare civilizacije", rekao je na svečanosti otvorenja izložbe dr. Aleksandar Durman. Dodao je kako je vučedolska kultura (3000.-2400. prije Krista) istodobna sumerskom razdoblju u Mezopotamiji, starom egipatskom carstvu i početcima Troje.

Po riječima Željka Kovačića, koji je izložbu osmislio arhitektonski, izložba "Vučedolski hromi bog, zašto svi metalurški bogovi šepaju", temelji se na mitovima i poznavanju metalurgije te simbolima iz života prapovijesnih Vučedolaca. Sve je upotpunjeno svjetlosnim simulacijama i skulpturama te pomno odabranom glazbom autora Stanka Juzbašića.

"Reproducirali smo cijeli postupak lijevanja bronce u lijevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te sve trenutke koji su dio tog procesa glazbeno složili te njima zvukovno opremili izložbu", rekao je Juzbašić, naglasivši kako je to bio zahtjevan posao. Je li uspio, najbolje će znati ocijeniti posjetitelji izložbe koja je otvorena sve do 31. prosinca ove godine, istaknuo je.

Rekavši da je izložba prekretnica u ostvarenju zamisli o stvaranju Arheološko-turističkog parka Vučedol, Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja, nositelja projekta Vučedolskog parka i organizatora večerašnje izložbe, izrazila je nadu kako će glasovita vučedolska golubica kad se ostvari taj projekt, postati svevremenski simbol prepoznatljivosti grada Vukovara.

Ona je ujedno zahvalila Arheološkom muzeju u Zagrebu, Gradskom muzeju u Vinkovcima i Muzeju brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda koji su za izložbu ustupili dio nalaza sa svojeg područja.

Izložbu prati bogato opremljen katalog na 63 stranice autora Durmana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙