FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTAR BIŠKUPIĆ I ŠPANJOLSKI VELEPOSLANIK VEČERAS ĆE OTVORITI IZLOŽBU "NA PRIJELOMU STOLJEĆA - ŠPANJOLSKA UMJETNOST (1881.-1925.)"

ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Izložba "Na prijelomu stoljeća -španjolska umjetnost (1881.-1925.)" iz fundusa muzeja "Centro de ArteReina Sofia" iz Madrida svečano će večeras biti otvorena u Umjetničkompaviljonu u Zagrebu, a riječ je o prvoj izložbi nekog španjolskognacionalnog muzeja u Hrvatskoj, rečeno na današnjoj konferenciji zanovinstvo.
ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Izložba "Na prijelomu stoljeća - španjolska umjetnost (1881.-1925.)" iz fundusa muzeja "Centro de Arte Reina Sofia" iz Madrida svečano će večeras biti otvorena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a riječ je o prvoj izložbi nekog španjolskog nacionalnog muzeja u Hrvatskoj, rečeno na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Na izložbi će biti izloženo 36 radova - 22 slike i 14 skulptura, čiji su autori značajna imena španjolske umjetnosti, najavio je ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

Po njegovim riječima izložba s radovima 22 umjetnika predstavlja razdoblje koje je označilo početak novih kretanja u slikarstvu i skulpturi u Španjolskoj. Tematski izložba donosi nekoliko španjolskih nacionalnih tema u kojima su na prvom mjestu čovjek i ljudsko tijelo, dodao je.

Godine 1881. rođen je Pablo Picasso, a 1925. godina važna je za španjolsku umjetnost jer tada u Madridu prvi put zajedno izlažu najznačajniji umjetnici španjolske avangarde, podsjetio je Vuković.

Izložba je u Zagreb stigla iz Ljubljane, gdje je bila postavljena u prigodi ulaska Slovenije u Europsku uniju, napomenuo je Vuković te je dodao kako ona, uz kulturološko značenja, ima u Hrvatskoj i svojevrsnu političku dimenziju.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u Zagrebu Alvaro Sebastian de Erice rekao je kako se Hrvatska ovoga mjeseca treba izboriti za početak pregovora za ulazak u Europsku uniju, a izložba bi trebala biti znak podrške Španjolske Hrvatskoj na tom putu.

Restauratorica iz Nacionalnog muzeja Centro de Arte Reina Sofia Lorena Canela Forero istaknula je kako je izložba, koja će večeras biti otvorena u Umjetničkom paviljonu, ustvari dio projekta pod nazivom "Umjetnost jednog stoljeća".

Večerašnja izložba prva je cjelina u nizu tog projekta, a nakon nje slijede cjeline - "Avangarda", "Figuracije i apstrakcije", te "Nova umjetnost", inače cjelina koja je tek u nastanku, pojasnila je Lorena Canela Forero.

Izložba se održava uz organizacijsku potporu i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Zagrebu.

Otvorit će ju ministar kulture Božo Biškupić i veleposlanik Španjolske u Zagrebu Alvaro Sebastian de Erice, a može se pogledati do 10. srpnja, nakon čega će biti postavljena u Turskoj.

(Hina) xsdju ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙