FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: VJESNIK: GUVERNER ROHATINSKI O NOVOM STAND-BY ARANŽMANU HRVATSKE S MMF-OM

ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Završe li se uspješno pregovori opreostalim otvorenim pitanjima, koji će se održati idućega tjedna uWashingtonu, novi stand-by aranžman između Hrvatske i MMF-a mogao bibiti usvojen na sjednici Odbora izvršnih direktora MMF-a potkrajsrpnja, kazao je u intervjuu današnjem Vjesniku guverner Hrvatskenarodne banke Željko Rohatinski.
ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Završe li se uspješno pregovori o preostalim otvorenim pitanjima, koji će se održati idućega tjedna u Washingtonu, novi stand-by aranžman između Hrvatske i MMF-a mogao bi biti usvojen na sjednici Odbora izvršnih direktora MMF-a potkraj srpnja, kazao je u intervjuu današnjem Vjesniku guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

"U dosadašnjim pregovorima nije bilo nikakvih iznenađenja, odmah su usmjereni na ključan problem visokog fiskalnog deficita koji, potičući brz rast vanjskog duga, prijeti narušavanju stabilnosti financijskog sustava zemlje, povećavajući njegovu ranjivost na promjene kamatnih stopa, tečaja i druge promjene na tržištu", kaže Rohatinski.

Ističe kako je MMF tražio da Hrvatska poduzme odgovarajuće mjere ekonomske politike kako bi se u ovoj i idućoj godini fiskalni deficit smanjio.

"Pritom nije presudno je li lani deficit iznosio šest ili sedam posto bruto domaćeg proizvoda. Bitno je da je bio znatno viši od sposobnosti financijskog sustava da ga apsorbira bez povećanja rizika za njegovu stabilnost", kaže guverner HNB-a.

Ističe kako će okosnicu ekonomske politike, koja će se utvrditi novim stand-by aranžmanom, predstavljati zaustavljanje rasta i stabilizacija odnosa vanjskog duga prema BDP-u na razini između 75 i 77 posto BDP-a.

"To će se tijekom ove i iduće godine postići smanjenjem fiskalnog deficita, promjenama u strukturi njegova financiranja s orijentacijom na supstituciju dijela inozemnog zaduživanja domaćim, ograničavanjem mogućnosti zaduživanja javnih poduzeća, te djelovanjem ukupne ekonomske politike u pravcu usporavanja potražnje privatnog sektora za inozemnim kreditima", kazao je u intervjuu Vjesniku guverner HNB-a Rohatinski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙