FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: MAĐARSKI DEFICITI I INFLACIJA ZAHTIJEVAJU POZORNOST

WASHINGTON, 25. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Mađarska će imatikoristi od svog članstva u Europskoj uniji (EU), no njezini golemimanjkovi u proračunu i bilanci plaćanja te inflatorni pritiscizahtijevaju pozornost, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).
WASHINGTON, 25. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Mađarska će imati koristi od svog članstva u Europskoj uniji (EU), no njezini golemi manjkovi u proračunu i bilanci plaćanja te inflatorni pritisci zahtijevaju pozornost, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U svom godišnjem izvješću, MMF je predvidio da će mađarsko gospodarstvo ove godine porasti po stopi od 3,2 posto, prema godinu dana ranije zabilježenog rasta aktivnosti od 2,9 posto. Stopa inflacije, mjerena potrošačkim cijenama, trebala bi ubrzati rast s lanjskih 4,7 na 7,1 posto.

No, ta globalna financijska institucija istaknula je i da su gospodarske distorzije, zajedno s nekonzistentnošću politika, oslabile vjerodostojnost mađarske politike i uzrokovale velike oscilacije na njezinom financijskom tržištu.

"Direktori su pozvali vlasti da snažno započnu poduzimati odlučne akcije radi fiskalnih prilagodbi kako bi se poboljšao mix monetarno-fiskalnih politika", priopćeno je iz MMF-a.

Vjerodostojne fiskalne mjera trebale bi ojačati mađarsku tekuću bilancu plaćanja, sniziti rizik, spustiti kamatne stope i promijeniti tržišno raspoloženje, kažu u MMF-u.

U Fondu su pozdravili reforme koje je ta zemlja provela i privatizaciju tijekom 1990-tih. No, ističu da je došlo do pojave ekonomskih distorzija budući su porasli javna potrošnja i minimalne plaće, što je utjecalo na inflaciju, fiskalnu politiku te bilancu plaćanja. Suzbijanje tih neravnoteža smanjit će osjetljivost tečaja forinte te smanjiti oscilacije kamatnih stopa, poručuju iz MMF-a.

Mađarski deficit u bilanci plaćanja lani je dosegnuo gotovo 7,0 posto BDP-a,a proračunski manjak 5,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙