FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER I DEMEKAS: MMF INZISTIRA NA ODGODI SNIŽENE STOPE PDV-A

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Misija Međunarodnog monetarnogfonda inzistira na odgodi primjene snižene stope PDV-a, pa ćerazgovori o novom stand by aranžmana Hrvatske i Međunarodnogmonetarnog fonda (MMF) biti nastavljeni za tjedan, dva u Washingtonu,istaknuli su u utorak nakon razgovora premijer Ivo Sanader i šefMisije MMF-a u Hrvatskoj Dimitri Demekas.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Misija Međunarodnog monetarnog fonda inzistira na odgodi primjene snižene stope PDV-a, pa će razgovori o novom stand by aranžmana Hrvatske i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti nastavljeni za tjedan, dva u Washingtonu, istaknuli su u utorak nakon razgovora premijer Ivo Sanader i šef Misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitri Demekas.

Želi li Vlada ostvariti deficit proračuna opće države od četiri posto BDP-a ili niže u 2005. potrebni su dodatni napori. Po našoj procjeni jedna od glavnih mjera kojom bi to moglo biti učinjeno je odgoda primjene smanjene stope PDV-a planirana za početak 2005. (sa 22 na 20 posto), izjavio je Demekas.

Premijer Sanader odgodu primjene snižene stope PDV-a nazvao je MMF-ovim "malim uvjetom" za novi stand by aranžman, ističe da je to pitanje što se tiče hrvatske Vlade otvoreno i da će se o njemu razgovarati.

"Ako dođe nakon ozbiljnih razmatranja cijele situacije sa socijalnim partnerima i koalicijskim partnerima do toga (odgode primjene snižene stope PDV-a) razmotrit ćemo smanjenje nekih drugih poreza", kazao je Sanader.

Premijer Sanader i šef Misije MMF-a suglasni su da je oko niza glavnih točaka novog stand by postignuto suglasje te da je najveći problem Vlade teret koji joj je ostavila prošla Vlada.

Prošla je Vlada govorila o proračunskom deficitu od 4,2 posto u 2003, a prema sadašnjoj procjeni deficit je u prošloj godini dosegnuo 5,9 posto BDP-a, ističu Sanader i Demekas.

Naglašavaju također da je bivša Vlada u prošloj godini napravila niz obveza koje treba platiti u ovoj godini, a riječ je, kaže Sanader, o 6,5 do sedam milijardi kuna.

Želja je Vlade da u ovoj godini proračunski deficit bude 4,5 posto BDP-a, a u idućoj godini četiri ili ispod četiri posto, kazao je Sanader.

To bi svjedočilo o snazi Hrvatske i sposobnosti da se nosi s vlastitim problemima, a pretpostavka za to je uvođenje reda u javne financije i javna poduzeća, jer se neka od tih poduzeća i njihove uprave ponašaju kao "pijani bogataši", istaknuo je premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙