FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF INZISTIRA NA ODGODI PRIMJENE SNIŽENE STOPE PDV-A

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Razgovori o novom stand by aranžmanuHrvatske s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bit će nastavljeni zatjedna, dva u Washingtonu, a glavno pitanje koje još treba riješiti jeinzistiranje MMF-a na odgodi primjene snižene stope PDV-a.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Razgovori o novom stand by aranžmanu Hrvatske s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bit će nastavljeni za tjedna, dva u Washingtonu, a glavno pitanje koje još treba riješiti je inzistiranje MMF-a na odgodi primjene snižene stope PDV-a.

Istaknuli su to premijer Ivo Sanader i šef misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitri Demekas, nakon današnjih razgovora u Banskim dvorima kojima je Misija MMF-a završila svoj višednevni boravak u Hrvatskoj.

Želi li Vlada ostvariti deficit proračuna opće države od četiri posto BDP-a ili niže u 2005. potrebni su dodatni napori. Po našoj procjeni jedna od glavnih mjera kojom bi to moglo biti učinjeno je odgoda primjene smanjene stope PDV-a, izjavio je Demekas.

Naglašava pritom kako će, čak i uz odgodu sniženja stope PDV-a, iduće godine biti teško ostvariti proračunski deficit niži od 4 posto BDP-a.

Premijer Sanader više je puta ponovio da MMF inzistira na odgodi primjene snižene stope PDV-a, to je nazvao i "malim uvjetom" za novi stand by aranžman.

Mogućnost odgode primjene snižene stope PDV-a (sa 22 na 20 posto), koja je bila planirana od 1. siječnja iduće godine, za Vladu je teško pitanje, priznao je Sanader.

MMF inzistira na tome, a Vlada je spremna razmotriti možebitnu odgodu primjene niže stope PDV-a, ako ne nađe druge mjere temeljem kojih bi postigla željeni proračunski deficit, kazao je premijer.

"Ako nakon ozbiljnih razmatranja cijele situacije sa socijalnim partnerima i koalicijskim partnerima dođe do toga (odgode primjene snižene stope PDV-a) razmotrit ćemo smanjenje nekih drugih poreza", kazao je Sanader, ističući da je to pitanje što se tiče Vlade otvoreno i da će se o njemu razgovarati.

Naglašava da to ne bi nikad prihvatio iz političkih razloga, već zbog činjenice da je riječ o teškoj situaciji javnih financija.

Ističe također da će se to pitanje razmotriti, da se želi pokazati fleksibilnost Vlade, ali i spremnost da zaključi stand by aranžman u vrlo teškoj situaciji u kojoj se nalazi.

Premijer Sanader i šef Misije MMF-a suglasni su da je u razgovorima napravljen napredak, da je postignuto suglasje oko niza točaka novog stand by aranžmana.

Glavne su točke, ističe Demekas, stabilna ekonomska situacija, stabilne javne financije, stabiliziranje i u budućnosti smanjenje vanjskog duga. Naglašava da je u razgovorima definirana i većina politika, kao što su monetarna politika u ovoj i idućoj godini, brojne strukturne mjere.

U cijelosti još nije definirana fiskalna politika, jer je to najteže područje, kazao je Demekas, a šef Misije MMF-a i premijer Sanader slažu se da je najveći problem Vladi teret koji joj je ostavila prošla Vlada.

Prošla je Vlada govorila o proračunskom deficitu od 4,2 posto u 2003, a prema sadašnjoj procjeni deficit je u prošloj godini dosegnuo 5,9 posto BDP-a, ističu Sanader i Demekas.

Prošla je Vlada prevarila hrvatsku javnost i otežala posao novoj Vladi, kazao je Sanader, podsjećajući da je bivša Vlada prošle godine napravila obveze od 6,5 do 7 milijardi kuna, a njihovo plaćanje prebacila na ovu godinu.

Demekas kao takve primjere navodi nepodmirene obveze zdravstvenog sustava, te obveze HŽ-a koje treba podmiriti proračun.

To je otežalo situaciju za ovu i iduću godinu, kazao je Sanader, ističući da je Vladin cilj da proračunski deficit ove godine bude 4,5 posto, a iduće 4 i ispod 4 posto BDP-a.

To bi svjedočilo o snazi Hrvatske i sposobnosti da se nosi s vlastitim problemima, a pretpostavka za to je uvođenje reda u javne financije i javna poduzeća, jer se neka od njih i njihove uprave ponašaju kao "pijani bogataši", rekao je Sanader.

Koja su to poduzeća nije danas htio govoriti, već je najavio da će analiza rada javnih poduzeća biti jedna od tema sjednice Vlade.

Upitan smatra li za probijanje deficita u prošloj godini odgovornom i bivšu misiju MMF-a čija je zadaća bila kontrola provedbe prošlog stand by-a, Demekas je odgovorio kako je situacija do sredine rujna 2003. manje-više bila pod kontrolom.

U prosincu prošle godine, kada je Misija preispitivala provedbu programa, postalo je jasno da su rashodi države u stanju koje je bilo izvan kontrole, kazao je Demekas, ističući kako je prošla Vlada uvjeravala da će poduzeti sve mjere da deficit bude niži od 4,5 posto BDP-a, i 16. prosinca takvo pismo uputila i direktoru MMF-a.

Demekas kaže da se čekalo ostvarenje toga cilja, a kada je početkom ove godine postalo jasno da je deficit premašen za prilično veliki iznos, zaključeno je da stand by ne može biti zaključen. S hrvatskim predstavnicima dogovoreno da se taj aranžman ne zaključi i da počnu razgovori o novom aranžmanu, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙