FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

nhs nezadovoljan što vlada opet nije konzultirala sindikate prije pregovora s mmf-om

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)uputili su pismo premijeru Ivi Sanaderu u kojem izražavajunezadovoljstvo što Vlada nije obavila konzultacije sa sindikatimaprije današnjeg početka drugog kruga pregovora s Misijom MMF-a o novomstand-by aranžmanu.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su pismo premijeru Ivi Sanaderu u kojem izražavaju nezadovoljstvo što Vlada nije obavila konzultacije sa sindikatima prije današnjeg početka drugog kruga pregovora s Misijom MMF-a o novom stand-by aranžmanu.

Time sadašnja Vlada nastavlja kontinuitet s bivšom, vezano uz pregovore s MMF-om, a ne samo uz donošenje državnog proračuna, naglašava u pismu predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

"Iako sindikati ne vode politiku zemlje niti obnašaju vlast, ipak se odluke vlasti i politike izravno održavanju na život i standard članova sindikata, hrvatskih radnika. Zbog toga od Vlade opredijeljene za socijalno partnerstvo i dijalog s pravom očekujemo razgovore o tako važnim pitanjima kao što je novi stand-by aranžman sa MMF-om prije, a ne poslije završenih pregovora sa Misijom MMF-a".

NHS upozorava da mu je potpuno neprihvatljivo svako daljnje smanjenje radnih i socijalnih prava radnika, ali i građana u cjelini, kojima bi se platila cijena novog stand-by aranžmana.

Jednako je i s planiranim smanjenjem dotoka sredstava u državni proračun sljedeće godine, vezano uz smanjenje PDV-a, što Vlada može riješiti bez MMF-a. "Ako nema drugog načina, nećete izgubiti obraz predložite li Hrvatskom saboru, zbog stanja u državnim financijama, vraćanje PDV-a na staro", ističe NHS u pismu Sanaderu.

Bit će manja šteta odustati od realizacije dijela političkih obećanja, nego li teret obećanja prebaciti na građane bilo povećanjem trošarina na naftne prerađevine ili na same automobile.

Nafta je ionako preskupa i dok druge zemlje, poput Slovenije, smanjenjem trošarina pokušavaju amortizirati socijalni udar uzrokovan povećanjem osnovnih cijena nafte, u Hrvatskoj bi se time teret poskupljenja prebacio na građane.

"Ne želimo postati zemljom još većih socijalnih razlika u kojoj bi si ubuduće samo bogati mogli priuštiti automobile, a siromašnima bi preostao samo javni prijevoz".

NHS-u je neprihvatljiv i svaki udar na plaće i materijalna prava radnika, posebno u državnim i javnim službama, kao i smanjenje broja zaposlenih u svrhu smanjenja troškova rada. Većina umirovljenika i onako jedva sklapa kraj s krajem pa je dogovaranje novog aranžmana nepoželjno preko njihovih leđa.

Rješenja treba tražiti u poticanju većeg rasta BDP-a, ulaganju u proizvodnju i novom zapošljavanju, obuzdavanju sive ekonomije, strožem nadzoru i većoj učinkovitosti uplata poreza i doprinosa i smanjenim političkim apetitima, kaže se u pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙