FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 14. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 14. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader upisao se u ponedjeljak ujutro u američkom veleposlanstvu u knjigu žalosti u povodu smrti bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Sanader je napisao u knjizi žalosti da je pokojni predsjednik Reagan bio veliki državnik koji je činio velike stvari za svoj narod, za Ameriku, te državnik čija je politika imala veliki utjecaj na globalnu politiku i svjetske povijesne događaje. Predsjednik hrvatske vlade je ocijenio u izjavi za novinare da je Reagan bio jedan od najvećih američkih predsjednika i izrazio je uvjerenje da bi danas, u vrijeme borbe protiv globalnog terorizma, i predsjednik Reagan bio na toj poziciji.

BERLIN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u ponedjeljak je izjavio da će nastaviti s programom ekonomskih reformi unatoč neuspjehu na europskim izborima održanim u nedjelju. "Moramo nastaviti s ovim programom, jer je on, kada se objektivno pogleda, potreban. Ne postoji razumna alternativa Agendi 2010. i taj se program ekonomskih reformi mora nastaviti", kazao je. Na europskim izborima održanim u nedjelju Schroederovi socijaldemokrati su, prema prvim privremenim rezultatima dobili 21,5 posto glasova, u odnosu na 30,7 koliko su osvojili 1999.

BEOGRAD

Prvooptuženi za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Milorad Ulemek Legija, u ponedjeljak se pred Specijalnim vijećem za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu izjasnio da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti da je organizirao ubojstvo premijera.

"Ni ja, niti jedan pripadnik JSO (Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, čiji je zapovjednik bio), nemamo nikakvog udjela u organizaciji ili izvršenju atentata na premijera Đinđića", izjavio je Ulemek pred sudom.

Sud je u ponedjeljak prihvatio podnesak Ulemekovih odvjetnika, kojim su zatražili da njihov branjenik iznese svoju obranu, nakon što je to odbio učiniti prošlog četvrtka zbog toga, kako je rekao, "da ne bi utjecao na rezultat predsjedničkih izbora" u nedjelju održanih u Srbiji. Prema prošlotjednom planu sudskog vijeća, za iznošenje Ulemekove obrane predviđena su dva dana, nakon čega bi trebao biti nastavljen dokazni postupak.

BAGDAD

Pet stranaca ubijeno je, a trojica su ranjena u samoubilačkom napadu u ponedjeljak ujutro u Bagdadu, izjavio je irački premijer Iyad Allaoui. On je dodao da su ti stranci "pomagali Iraku" u području elektroenergije, ne navodeći njihovu nacionalnost.

Prema podacima francuske novinske agencija France Presse dobivenima iz triju iračkih bolnica dosad je smrtno stradalo sedam osoba, a više od 50 ih je ranjeno u tom samoubilačkom atentatu automobilom bombom.

BASRA

Britanski ministar obrane Geoff Hoon bio je u ponedjeljak u iznenadnom posjetu gradu Basri u kojem se nalazi glavni stožer britanskih snaga u Iraku. Na razgovoru s novinarima kazao je kako dolazi radi uvođenja nove britanske strategije na jugu Iraka. Kazao je da će britanske snage ostati u Basri s istim brojem vojnika te da će zaključiti nekoliko sporazuma s vlastima u Basri radi organiziranja rada i raspoređivanja britanskih snaga u tom području.

RIJAD

Saudijski uleme žestoko su osudili oružane napade na nemuslimane u Saudijskoj Arabiji, gdje su zapadnjaci sve više meta napada za koje odgovornost preuzima Al Qaida, priopćeno je u ponedjeljak u Rijadu.

U priopćenju koje prenosi službena agencija SPA, šest potpisnika, uglednih vjerskih dostojanstvenika, naglašavaju da muslimanska vjera "štiti" izbjeglice na islamskoj zemlji i zabranjuje "svaku agresiju na muslimana ili nemuslimana" u skladu s načelima Kurana i tradicijom proroka Mohameda. U subotu je jedan Amerikanac ubijen a drugi otet u Rijadu, u dvije akcije za koje odgovornost preuzima Al-Qaida koja je obećala "očistiti arapski poluotok od nevjernika", misleći na saudijski teritorij pogođen od svibnja 2003. nizom atentata u kojima je bilo na desetke poginulih.

ISTANBUL

Jedna je osoba lakše ozlijeđena u ponedjeljak u eksploziji bombe kućne izrade, u blizini jedne banke, u azijskoj četvrti Istanbula, javlja turska novinska agencija Anatolija. Do eksplozije je došlo na početku sastanka Organizacije islamske konferencije na europskoj obali grada. Turski bankovni službenik lakše je ozlijeđen u eksploziji naprave ostavljene pored kante za smeće.

Značajne mjere sigurnosti poduzete su povodom konferencije Organizacije islamske konferencije koja okuplja ministre vanjskih poslova ili predstavnike 57 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙