FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 14. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 14. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LUXEMBOURG

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica Europske unije sastaju se u ponedjeljak u Luxembourgu na redovitom mjesečnom sastanku na kojem bi trebali finalizirati prijedlog zaključaka, kojima se Hrvatskoj daje status kandidata i vremenska odrednica za početak pregovora.

Prošli tjedan je Odbor stalnih predstavnika (COREPER), tijela koji čine veleposlanici država članica i koji priprema sjednice Vijeća ministara, usuglasio prijedlog zaključaka, prema kojima se Hrvatskoj daje status kandidata, a početkom sljedeće godine trebali bi započeti pregovori o punopravnom članstvu.Konačnu odluku o kandidatskom statusu i početku pregovora donijet će šefovi država ili vlada EU-a, koji će se okupiti u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu.

Glavna tema sjednice Vijeća ministara bit će priprema za predstojeći summit na kojem se očekuje da će se usuglasiti tekst prvog europskog ustava. Europsko vijeće također bi trebalo imenovati i novog predsjednika Europske komisije i visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

VILINUS

Bivši litavski predsjednik Valdas Adamkus pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora u Litvi, objavilo je u ponedjeljak državno izborno povjerenstvo. Nakon prebrojanih rezultata s 90 posto biračkih mjesta, poznato je da je nezavisni kandidat centrističkog uvjerenja Valdas Adamkus dobio potporu 30 posto birača. U drugom krugu predsjedničkih izbora ogledat će se s predsjednicom tamošnje seljačke stranke Kazimirom Prunskiene koja je osvojila 22 posto glasova.

Adamkus (77) je bio predsjednik Litve od 1999. do 2003. godine. Na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima izgubio je od Rolandasa Paksasa, koji je potom nakon nešto više od godinu dana obnašanja predsjedničke dužnosti opozvan s položaja zbog brojnih afera.

Kazimira Prunskiene (61) bila je prva premijerka Litve nakon stjecanja neovisnosti od Sovjetskog Saveza.

SEUL

Pomorske snage Sjeverne i Južne Koreje uspostavile su u ponedjeljak prvi radio kontakt u okviru mjera za smanjenje napetosti na njihovoj granici, izjavio je južnokorejski vojni glasnogovornik. Brodovi dviju zemalja koristili su zajedničku frekvenciju i razmijenili svjetlosne i signale zastavama duž osporavane granice u Žutom moru.

Sjeverna i Južna Koreja potpisale su u subotu sporazum o poduzimanju mjera za smanjenje napetosti i izbjegavanje incidenata na pomorskoj granici. Pjongjang nikad nije priznao pomorsku granicu utvrđenu 1953. po završetku Korejskog rata i zahtijeva da se promijeni.

JERUZALEM

Vođa Brigada mučenika Al Aqse u Jeninu, na sjeveru Zapadne obale, izrazio je u ponedjeljak spremnost da poštuje prekid vatre nakon povlačenja izraelskih postrojbi iz tog sektora.

"Nemam problema da zaustavim napade, nakon povlačenja Izraela iz našeg sektora, i kad Izraelci ne budu više dolazili svakodnevno svojim tenkovima da nas ubijaju", izjavio je na hebrejskom na državnom izraelskom radiju Zakaria Zoubeidi.

Izraelski kabinet odlučio je u načelu postupno raspustiti 21 naselje u pojasu Gaze i još četiri izolirana naselja na sjeveru Zapadne obale od ožujka 2005. Brigade mučenika Al Aqse oružana je skupina povezana a uporište joj je grad Jenin.

BAGDAD

Dvije su osobe smrtno stradale, a 13 ih je ranjeno u atentatu automobilom bombom izvedenom u ponedjeljak ujutro u središtu Bagdada, prema prvim podacima koje je priopćio irački policijski časnik koji je sudjelovao u operacijama spašavanja. Bomba je eksplodirala pri prolazu dva terenska vozila koja su sličila onima koje koristi koalicija ali nije bilo moguće dobiti potvrdu kod okupacijskih vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙