FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DO 17 SATI NA BIRALIŠTIMA 32,1 POSTO OD OKO 6,5 SRBIJANSKIH BIRAČA

BEOGRAD,13. lipnja 2004.(Hina) - Na predsjedničkim izborima u Srbiji do17 sati u nedjelju glasovalo je 32,1 posto, odnosno oko 2,1 od ukupnooko 6,5 milijuna upisanih birača, priopćila je u nedjelju u 18 satinevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokraciju(CeSID).
BEOGRAD,13. lipnja 2004.(Hina) - Na predsjedničkim izborima u Srbiji do 17 sati u nedjelju glasovalo je 32,1 posto, odnosno oko 2,1 od ukupno oko 6,5 milijuna upisanih birača, priopćila je u nedjelju u 18 sati nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Odziv birača na ovim izborima, kako je priopćio CeSID, manji je nego na neuspješnim posljednjim predsjedničkim izborima krajem 2003. godine, kad je do istog vremena glasovalo oko 42 posto, umjesto današnjih oko 32 posto ukupno upisanih glasača. U međuvremenu, Skupština Srbije ukinula je zakonski uvjet da na birališta, da bi izbori uspjeli, mora izaći više od polovine od ukupnog broja upisanih birača.

Biračka mjesta u Srbiji - 8.538 ukupno, od čega na Kosovu 241, 15 u zatvorima i 33 u zemljama Europske unije - otvorena su u nedjelju u sedam sati ujutro, a zatvaraju se u nedjelju u 20 sati, te će privremeni i neslužbeni rezultati biti poznati u nedjelju kasno navečer.

Birači se opredjeljuju za jednog od 15 kandidata. Kandidati za predsjednika Srbije su zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije i kandidat vladajuće koalicije u Srbiji Dragan Maršićanin, biznismen Bogoljub Karić, kandidat grupe građana, te Ljiljana Aranđelović (koju je predložila Jedinstvena Srbija), Ivica Dačić (Socijalistička partija Srbije). Milovan Drecun (stranka Preprod Srbije), Dragan Đorđević (Stranka državljana Srbije), Branislav Ivković (Socijalistička narodna stranka), Mirko Jović (Narodna radikalna stranka, Srbija i dijaspora i Europski blok), princeza Jelisaveta Karađorđević (Grupa građana "Za ljepšu Srbiju"), Zoran Milinković (Patriotska stranka dijaspore), Borislav Pelević (Stranka srpskog jedinstva) i Marijan Rističević (Narodna seljačka stranka).

Ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, predsjednik će biti izabran za dva tjedna 27. lipnja, između dva kandidata koji u prvom krugu dobiju najviše glasova. U drugom krugu pobjeđuje onaj koji dobije više glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙