FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJA: DANAS ISTJEČE ROK ZA PREDAJU KANDIDATURA ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE

BEOGRAD,23. svibnja 2004.(Hina) - U nedjelju u ponoć istječe rok zapredaju kandidatura za predsjedničke izbore u Srbiji, zakazane za 13.lipnja, a konačnu listu kandidata Republička izborna komisija utvrditće za pet dana, 28. svibnja.
BEOGRAD,23. svibnja 2004.(Hina) - U nedjelju u ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore u Srbiji, zakazane za 13. lipnja, a konačnu listu kandidata Republička izborna komisija utvrdit će za pet dana, 28. svibnja.

Dosad su se za predsjedničke izbore kandidirali zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin koji je kandidat vladajuće koalicije, predsjednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, te kandidat skupine građana, poznati poslovni čovjek Bogoljub Karić. Kandidature je predalo i nekoliko lidera izvanparlamentarnih stranaka, predsjednik Socijalističke narodne stranke Branislav Ivković, Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević, Demokršćanske stranke Srbije Vladan Batić, Patriotske stranke dijaspore Zoran Milenković, Preporoda Srbije Milovan Drecun, Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, a kandidat je i novinarka Ljiljana Aranđelović iz Jedinstvene Srbije.

Do isteka roka u nedjelju navečer, predaju svoje kandidature najavili su i princeza Jelisaveta Karađorđević i lider Srpske narodne obnove Mirko Jović.

Po svim dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja, u prvom krugu će se borba voditi između trojice kandidata: radikala Nikolića i dvojice "demokratskih" kandidata, Borisa Tadića i Dragana Maršićanina, a osim njih jedini koji po istraživanja ima nešto jači rejting je Bogoljub Karić, vlasnik "BK Televizije" i "Mobtela". U drugi krug će, prema istraživanjima, sasvim sigurno ući Tomislav Nikolić s jednim od dvojice "demokratskih" kandidata, Tadićem ili Maršićaninom.

Srbija nema predsjednika od kraja 2002. godine, kad je istekao mandat Milanu Milutinoviću, koji se nalazi u pritvoru u Scheveningenu, zbog optužbi za ratne zločine na Kosovu 1999. godine. Dužnost predsjednika otad obavljaju predsjednici parlamenta, a izbori koji su raspisivani u međuvremenu nisu uspijevali zbog toga što nije bio ispunjen uvjet da na birališta izađe više od polovine od ukupnog broja birača. Taj je uvjet nedavno ukinula Skupština Srbije.

U Srbiji biračko pravo ima oko 6,5 milijuna birača, a po prvi puta svoje biračko pravo moći će ostvariti i građani Srbije koji žive u inozemstvu, pod uvjetom da su se do 20. svibnja prijavili diplomatskom predstavništvu Srbije i Crne Gore u zemlji u kojoj žive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙