FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJA: DO DESET SATI NA BIRALIŠTA IZAŠKO 8,69 POSTO OD 6,5 MILIJUNA BIRAČA

BEOGRAD,13. lipnja(Hina) - Na predsjedničkim izborima u Srbiji do 10sati u nedjelju glasovalo je 8,69 posto od ukupno oko 6,5 milijunaupisanih birača, te je postotak izlaska do tog vremena gotovo dvaposto veći nego na neuspješnim predsjedničkim izborima održanima ustudenom 2003. godine, priopćila je u nedjelju Republička izbornakomisija na konferenciji za novinare.
BEOGRAD,13. lipnja(Hina) - Na predsjedničkim izborima u Srbiji do 10 sati u nedjelju glasovalo je 8,69 posto od ukupno oko 6,5 milijuna upisanih birača, te je postotak izlaska do tog vremena gotovo dva posto veći nego na neuspješnim predsjedničkim izborima održanima u studenom 2003. godine, priopćila je u nedjelju Republička izborna komisija na konferenciji za novinare.

Biračka mjesta u Srbiji otvorena su u nedjelju u sedam sati ujutro, a zatvaraju se u nedjelju u 20 sati.

Po prvi puta srpski državljani mogu glasovati u inozemstvu, a izbori su - zbog razlike u vremenu - u subotu već obavljeni u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi.

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 8045 birača s boravištem u inozemstvu, koji su se na vrijeme prijavili diplomatskim predstavništvima u 17 zemalja, a rezultati u inozemstvu bit će objavljeni zajedno s rezultatima izbora u zemlji, u nedjelju kasno navečer.

Birači se opredjeljuju za jednog od 15 kandidata, a ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, predsjednik će biti izabran za dva tjedna 27. lipnja, između dva kandidata koji u prvom krugu dobiju najviše glasova. U drugom krugu pobjeđuje onaj koji dobije više glasova.

U međuvremenu, između neuspješnih predsjedničkih izbora 2003. godine i današnjih, Skupština Srbije ukinula je odredbu da je za uspjeh izbora neophodno da na birališta izađe više od 50 posto od ukupnog broja upisanih birača.

Novi podaci o izlasku na izbore bit će objavljeni u 15 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙