FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WASHINGTON POST: SAD U GUANTANAMU DRŽE BIN LADENOVOG TJELESNOG ČUVARA

WASHINGTON, 13. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države drže uzatvoru u bazi Guantanamo na Kubi tjelesnog čuvara Osame bin Ladena,šefa terorističke mreže al-Qaida, piše u nedjelju Washington Post,pozivajući se na dokumente ministarstva obrane.
WASHINGTON, 13. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države drže u zatvoru u bazi Guantanamo na Kubi tjelesnog čuvara Osame bin Ladena, šefa terorističke mreže al-Qaida, piše u nedjelju Washington Post, pozivajući se na dokumente ministarstva obrane.

Tjelesni čuvar je Marokanac Abdallah Tabarak koji je omogućio Bin Ladenu bijeg dok je trajala borba u Tora Bori u Afganistanu krajem 2001., upućujući pozive satelitskim telefonom, precizira Post.

List navodi da su se predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa mogli sastali s Tabarakom tek u veljači ove godine. Oni su izrazili zabrinutost zbog samica u koje su smješteni zatvorenici dulje od mjesec dana ako odbiju pružati informacije.

Oko 600 zatvorenika iz 42 zemlje nalazi se u američkoj bazi. Većina je uhićena u Afganistanu. Sjedinjene Države ih nazivaju "ilegalnim borcima", a ne "ratnim zatvorenicima", što ih lišava zaštite Ženevske konvencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙