FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GUANTANAMO: WASHINGTON UTVRDIO UVJETE ZA IZRUČENJE ZATOČENIKA FRANCUSKOJ

PARIZ, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Američke su vlasti utvrdile uvjetepo kojima će Francuskoj predati četvoricu francuskih zatočenika izzatvora u Guantanamu (Kuba), izvijestio je u petak dobro obaviješteniizvor.
PARIZ, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Američke su vlasti utvrdile uvjete po kojima će Francuskoj predati četvoricu francuskih zatočenika iz zatvora u Guantanamu (Kuba), izvijestio je u petak dobro obaviješteni izvor.

Sjedinjene Države, koje optužuju da su prekršile međunarodne konvencije o držanju ratnih zatočenika, tvrde u tom službenom dokumentu s datumom 30. travnja da se prema zatočenicima ponaša "humano".

Prema uvjetima iz tog dokumenta koji je poslan francuskom ministarstvu vanjskih poslova i koji se primjenjuje u slučajevima predaje zatočenika trećim zemljama, traži se pokretanje sudbenog postupka nakon dolaska četvorice zatočenika u Francusku, kao i provedba istrage ukoliko francuski zakon to predviđa.

Washington usto traži od Pariza da ga obavijesti o mogućem oslobađanju zatočenika i da ih nastavi pratiti, prenoseći SAD-u informacije koje je o njima prikupio.

U noti se na kraju izražava želja da Francuska poduzme sve kako njezini državljani ubuduće ne bi bili prijetnja.

U Guantanamu je zatočeno sedam Francuza. Uhvaćeni su tijekom američkog pohoda na Afganistan, između konca 2001. i početka 2002.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙