FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW KAŽE: BUSHOVA POLITIKA DOVELA DO ZLOSTAVLJANJA U IRAKU

WASHINGTON,9. lipnja(Hina) - Mučenje i zlostavljanje zatvorenika uiračkom zatvoru Abu Ghraib bio je predvidljiv rezultat odlukeadministracije predsjednika Georgea W. Busha da zaobiđe međunarodnopravo, priopćila je u srijedu američka organizacija za zaštituljudskih prava Human Rights Watch (HRW).
WASHINGTON,9. lipnja(Hina) - Mučenje i zlostavljanje zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib bio je predvidljiv rezultat odluke administracije predsjednika Georgea W. Busha da zaobiđe međunarodno pravo, priopćila je u srijedu američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Izvješće HRW-a "Put prema Abu Ghraibu" objavljeno u srijedu tvrdi kako je Bushova vlada usvojila namjernu politiku dopuštanja nezakonitih tehnika ispitivanja i potom dvije godina utrošila zataškavajući ili ignorirajući izvješća o mučenju i zlostavljanju koje su provodili američki vojnici.

"Strahote Abu Ghraiba nisu naprosto djela pojedinih vojnika", rekao je izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth. "Abu Ghraib je rezultirao iz odluka Bushove administracije da odbaci propise".

HRW tvrdi da je politika američke vlade stvorila klimu za Abu Ghraib tako što je nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna odlučila da borba protiv terorizma dopušta SAD-u da zaobiđe međunarodno pravo izbjegavajući Ženevske konvencije kao zastarjele.

Pravnici Pentagona, ministarstva pravosuđa i Bijele kuće ustvrdili su da američki predsjednik nije vezan američkim i međunarodnim zakonima koji zabranjuju mučenje, kaže HRW.

The Washington Post je objavio u utorak memorandum ministarstva pravosuđa Bijeloj kući iz 2002. glede zatočenih pripadnika al Qaede koji kaže da bi mučenje terorista "moglo biti opravdano" i da bi međunarodni zakoni protiv mučenja mogli biti nevažeći u okviru borbe protiv terorizma. Memorandum je primijenjen u Pentagonovom izvješću iz ožujka 2003. za pravila saslušavanja u zatvoru Guantanamo Bay na Kubi, prema kojem američki predsjednik nije vezan zakonima niti sporazumima koji zabranjuju mučenje zbog ovlasti da kao glavni zapovjednik zaštiti nacionalnu sigurnost SAD-a.

Američki dužnosnici rekli su da se u dva memoranduma radilo o internoj pravničkoj raspravi i da su stvarno usvojene metode istrage humane i zakonite te da je SAD poštivao međunarodne konvencije koje zabranjuju mučenje, osim u Abu Ghraibu gdje tvrdi da se radilo o pojedinačnim zlostavljanjima, a ne sustavnoj politici.

HRW poziva predsjednika Busha da dokaže da njegova vlada nema politiku mučenja i zlostavljanja zatvorenika objavljivanjem relevantnih vladinih dokumenata te da osigura da se praksa zlostavljanja ne nastavi i privedu pravdi odgovorni za naređivanje ili prešutno pristajanje na zlostavljanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙