FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ASHCROFT KAŽE DA BUSHOVA ADMINISTRACIJA ODBACUJE MUČENJE

WASHINGTON,8. lipnja 2004.(Hina) - Glavni američki državni odvjetnikJohn Ashcroft rekao je u utorak kako administracija predsjednika Bushaodbacuje mučenje kao metodu ispitivanja zatočenika u borbi protivterorizma, ali je odbio dati na uvid dopis ministarstva pravosuđaBijeloj kući koji je navodno ponudio opravdanje mučenja pripadnika alQaede.
WASHINGTON,8. lipnja 2004.(Hina) - Glavni američki državni odvjetnik John Ashcroft rekao je u utorak kako administracija predsjednika Busha odbacuje mučenje kao metodu ispitivanja zatočenika u borbi protiv terorizma, ali je odbio dati na uvid dopis ministarstva pravosuđa Bijeloj kući koji je navodno ponudio opravdanje mučenja pripadnika al Qaede.

List The Washington Post izvijestio je kako je američko ministarstvo pravosuđa u memorandumu Bijeloj kući u kolovozu 2002, reklo da bi mučenje terorista koji su u zatočeništvu izvan SAD-a "moglo biti opravdano" te da bi međunarodni zakoni protiv mučenja mogli biti neustavni ukoliko se primjenjuju na ispitivanje u okviru borbe protiv terorizma.

Ashcroft je na saslušanju u Pravosudnom odboru američkog senata rekao kako "ova administracija odbacuje mučenje", ali je odbio dati memorandum senatorima i izravno govoriti o njemu čak i nakon upozorenja demokrata da bi time mogao iskazati neposluh Kongresu.

Pravno mišljenje u memorandumu iz 2002. odnosilo se na postupanje prema zatočenim pripadnicima al Qaede i kasnije je upotrijebljeno u Pentagonovom izvješću iz ožujka 2003. koje je ocjenjivalo pravila saslušavanja za zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi. Prema tom tajnom izvješću, o kojem je prvi javio The Wall Street Journal, američki predsjednik nije nužno vezan zakonima niti sporazumima koji zabranjuju mučenje zbog svojih ovlasti da kao glavni zapovjednik zaštiti nacionalnu sigurnost SAD-a.

"Predsjednik Sjedinjenih Država nije naredio bilo kakvo postupanje koje bi kršilo ustav Sjedinjenih Država, koje bi kršilo niti jedan zakon koji je donio Kongres ili bi kršilo bilo koji od različitih sporazuma", rekao je Ashcroft.

On je rekao kako predsjednik Bush nije izdao nikakvu naredbu kojom bi istražitelji koji rade na slučajevima osumnjičenih pripadnika al Qaide dobili imunitet.

Ashcroft je odbijanje da dade memorandum opravdao time što bi takve informacije umanjile mogućnost da davanje savjeta izvršnoj vlasti bude iskreno i otvoreno.

Demokratski senator Edward Kennedy je izravno okrivio memorandum za zlostavljanje iračkih zatočenika u zatvoru Abu Ghraib što je Ashcroft odbacio rekavši da ni predsjednik niti ministarstvo pravosuđa nisu uradili ništa što je moglo rezultirati zlostavljanjem.

Pentagonov glasnogovornik Lawrence de Rita rekao je da se u slučaju memoranduma iz 2002. radilo o internoj raspravi o tome kako doći do informacija od zatočenih al Qaidinih operativaca te da su konačno usvojene metode istrage za Guantanamo Bay u travnju 2003. humane i u skladu sa zakonom.

Dužnosnici administracije predsjednika Busha tvrde da je unatoč pravničkom razmišljanju u dva memorandumu administracija poštivala međunarodne konvencije koje zabranjuju mučenje i da je prema zatočenicima u Gunatanamu i drugdje postupala humano. Iznimka je slučaj zlostavljanja u iračkom zatvoru Abu Ghraib zbog čega je već optuženo nekoliko američkih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙