FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnja svečanost 50. obljetnice zagrebačkog kazališta za djecu "Trešnja"

ZAGREB, 12. lipnja 2004. (Hina) -Središnja svečanost obilježavanja 50.obljetnice kazališta za djecu "Trešnja" održana je večeras u Zagrebuuz prigodan program i dodjelu priznanja najzaslužnijim djelatnicima isuradnicima.
ZAGREB, 12. lipnja 2004. (Hina) -Središnja svečanost obilježavanja 50. obljetnice kazališta za djecu "Trešnja" održana je večeras u Zagrebu uz prigodan program i dodjelu priznanja najzaslužnijim djelatnicima i suradnicima.

Tijekom dvosatne svečanosti, kroz filmske i tv-zapise, fotografije i tonske snimke te nastupom glumaca, predstavljena je polustoljetna povijest Gradskog kazališta "Trešnje".

Ravnatelj Roman Šušković-Stipanović zahvalio se svima koji su sudjelovali u toj povijesti i pozvao da minutom pljeska odaju počast svima kojih više nema.

U povodu jubileja, djelatnicima i suradnicima uručeni su broševi - "Zlatnu trešnju" dobilo je osmoro zaslužnih, među kojima Ladislav Vindakijević, Vida Jerman, Đuro Rogina, Hrvoje Hitrec, Pero Gotovac, Marija Fabekovec, a "Srebrenu trešnju" dobilo je više od 30 djelatnika i suradnika.

Ravnatelj Šušković-Stipanović uručio je ček s iznosom od 40 tisuća kuna "Maloj kući", koja se bavi rehabilitacijom djece oštećenog vida. Za Malu kuću je "Trešnja" od 1. do 5. lipnja odigrala predstave "Tonček i Točkica", "Ružno pače", "Čarobnjak iz Oza", "Petar Pan" i "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

Za 50. obljetnicu rada "Trešnji" je dodijeljena Povelja Grada Zagreba, a jubilej je obilježila i Nagrada hrvatskog glumišta koju je u kategoriji Najbolja glumica u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mladež osvojila "Trešnjina" glumica Senka Bulić za ulogu Astrid Bromberg u predstavi Alfija Kabilja i Hrvoja Hitreca "Andersenove priče".

U svečanoj prigodi izdan je CD "50+1" s najuspješnijim pjesmama iz "Trešnjinih" predstava. U okviru Dana Gradskog kazališta "Trešnja", koji su trajali protekla dva tjedna, održana je i Dječja revija klasičnog i suvremenog plesa "Dani Silvije Hercigonje" (7.-9. lipnja).

Trešnja je počela kao dramska družina u Domu kulture "Maksim Gorki" 1954. na Trešnjevci. Godine 1960. dobiva naziv Pionirsko kazalište Trešnjevka, deset godina potom postaje profesionalno kazalište za djecu, a 1978. stvara stalni glumački ansambl. Godine 1986. dobija naziv Malo kazalište Trešnjevka, a 1994. današnji naziv.

Od 1989. odlazi na deset godina podstanarstva u Društveni dom Trešnjevka, iz koga se vraća u novu zgradu u Mošćeničkoj ulici koju je je projektirao arhitekta Andrija Mutnjaković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙