FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREMIJERA BALETA "HAMLET" 13. LIPNJA U ZAGREBAČKOM HNK

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Baletna trupa Croatia, koja djeluje usklopu Hrvatskog narodnog kazališta, desetu će obljetnicu radaobilježiti baletom "Hamlet" na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, čija ćesvečana premijera biti 13. lipnja u HNK.
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Baletna trupa Croatia, koja djeluje u sklopu Hrvatskog narodnog kazališta, desetu će obljetnicu rada obilježiti baletom "Hamlet" na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, čija će svečana premijera biti 13. lipnja u HNK.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare najavio umjetnički voditelj trupe i koreograf tog baleta Svebor Sečak, predstava je osuvremenjeno izdanje koreografskog viđenja Hamleta, predstavljeno jezikom klasičnog baleta.

Za najslavnijim Shakespeareovim tekstom Hamletom kao predloškom posegnuli su do sada brojni velikani baletne umjetnosti, istaknuo je dramaturg Darko Lukić, podsjećajući kako je još 1788. postavljen u Veneciji, a najpoznatija mu je izvedba ona londonska iz 1942.

"Zagrebački Hamlet odgovore na pitanja traži u zrcalu, iz kojega se svijet pojavljuje i u kojem nestaje", istaknuo je Lukić.

U ulozi Hamleta nastupa Svebor Sečak, Ofelije Tina Vrtar-Stipić, kraljice Gertrude Lydia Mila-Milovac, Laerta Sven Copony, kralja Klaudija Mark Boldin, Polonija Nicolae Vasc, dok duh Hamletova oca pleše Andrej Izmestiev.

Praizvedba "Hamleta" održana je 6. lipnja u Slavonskom Brodu, a balet je prilagođen gostovanjima. Tako je, kako je rečeno, već dogovoren nastup na Splitskom ljetu, Pulskom ljetu, Brijunima, a pregovara se i sa Zagrebačkim ljetom.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙